Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Допълнителни средства в размер на 2,8 млн. лева ще отпусне Община Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:12 / 22.12.2022Коментари (0)839
©
Допълнителни средства в размер на 2,8 млн. лева ще отпусне Община Варна за проекти с осигурено европейско финансиране, което в настоящата икономическа ситуация не е достатъчно за изпълнението им. За проектните предложения има сключени договори с управляващите органи, но цените за строително-монтажните работи са формирани през предходните години. Заради настъпилите инфлационни процеси и значителното увеличение на разходите има реален риск за неизпълнение на проектите и загуба на еврофинансирането. Това стана ясно на заседание на Общински съвет – Варна, на което беше дадена зелена светлина за осигуряване на допълнителните средства.

Малко на 1,7 млн. лева с ДДС от местната хазна ще бъдат предоставени за реализацията на проекта "Ремонт, реконструкция и модернизация на сграда "Филиал“ на ТМПЦ – Варна, който се изпълнява по ОП "Региони в растеж“. По проекта има избран изпълнител и сключен договор за строително-монтажните работи на стойност 4,8 млн. лева с ДДС. Срокът за изпълнение на договора за безвъзмездна финансова помощ е до 28 октомври 2023 г., като дотогава всички дейности следва да са приключени и отчетени.

Общинските съветници дадоха съгласието си да се осигурят допълнителни 511 хил. лева с ДДС от бюджета на Община Варна за 2023 г. като съфинансиране за реализацията на проект "Модернизация на културна инфраструктура на град Варна – Народно читалище "Петко Рачев Славейков 1928“. Ако тази сума не бъде осигурена в най-кратки срокове, договорът с избрания изпълнител за ремонта на читалището няма да сключен и обектът няма да бъде завършен в срока на административния договор за безвъзмездна финансова помощ и на допустимостта на разходите за програмен период 2014-2020 г., стана ясно на заседанието.

Третият проект, за който има осигурено европейско финансиране по Програма за морско дело и рибарство, но е необходимо и съфинансиране от страна на общината, е за "Облагородяване на достъпа до рибарско селище "Карантината" и изграждане на образователно-информационен център и зона за спорт“. Предвид новата ситуация е нужно допълнително финансиране със средства от общинския бюджет в размер на 306 хил. лева с ДДС след провеждане на процедура по ЗОП за избор на изпълнител. При неосигуряването на финансовия ресурс е налице сериозен риск за изпълнението на проекта, тъй като реализирането на дейностите при цени от 2021 г. е на практика невъзможно.

Решено бе също да се предоставят до 296 хил. лева за проект "Енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в гр. Варна". Средствата да бъдат осигурени от бюджета на Община Варна за следващата година в съответствие с времевия график за изпълнение на проекта.

В рамките на заседанието имаше и изненада за общинските съветници. Ансамбъл "Звездни струни“ към Центъра за подкрепа и личностно развитие /ЦПЛР/ - Общински детски комплекс Варна изнесе мини коледен спектакъл.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (418) 14%
Добре, но можеше и по-добре (398) 13%
Не се справи (581) 19%
Пълна трагедия (1619) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: