Дора Драгнева представя абстрактни платна в галерия ЮКА във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:55 / 21.06.2021
1743
Галерия ЮКА представя от 23 юни до 23 юли изложба живопис на варненската авторка Дора Драгнева, съобщи за Varna24.bg Нина Локмаджиева. Изненадващо силна за дебют, колекцията от акрилни платна демонстрира зрялост и увереност на артист, преминал през разнообразни търсения, за да достигне до своя начин на визуален изказ.

Създадени с широк жест и категоричност, абстрактните композиции на Дора Драгнева се вписват много органично в съвременните интериорни решения със своето овладяно присъствие.

Тези работи са продукт на дълъг творчески път, който променя живота на един инженер, специалист в инвестиционното проектиране. Вроденият усет на Дора към рисуването и цветовете я отвежда първо към китайската калиграфия след завършен курс през 1997 г. След рисуването с туш идва увлечението по приложното изкуство и през 1999 г. Дора подрежда изложба от авторски килими уникати в галерия "Артеа“ във Варна. Нейните тъкани са съвременен поглед към традиционната геометричност на чипровските и котленските килими. С тях  участва в изложение на приложните изкуства в Пловдив, а в нейните килими се влюбват дипломати и чужденци, които сега ги имат в домовете си.

Следващ етап от творческото израстване на Дора Драгнева започва през 2015 г., когато тя се потапя в магията на акварела. Изучава техниката на Стивън Кронин и създава изящни пейзажи, които стават част от  колекциите на ценители в България, Германия, Канада.

Изкушена от интериорния дизайн, миналата година варненката посещава Световното мебелно изложение IMM в Кьолн. "Съчетаването на съвременната обитавана среда с абстрактната живопис, което открих там, стана моята нова любов – споделя Дора. –  Започнах да експериментирам с различни акрилни техники и така се появиха новите ми картини – в тях търся модерното, нестандартно излъчване. Огромни са възможностите, които предоставя на един художник работата с акрил върху платно, мен ме плениха безкрайните вариации на техниките при изливането на боите. Намерих моята техника и моя стил, затова реших да представя нарисуваното в изложба. А подкрепата на семейството и приятелите ми направи възможна моята дебютна изложба.“

В платната на Дора Драгнева познавачите ще открият отблясъци от аурата на големите в изкуството на ХХ век – Герхард Рихтер, Джаксън Полък, Марк Ротко, Пиер Солаж, пречупени през нейния персонален маниер.

Картини на варненската авторка са притежание на колекционери от България, Турция и Германия.

Откриването на изложбата е на 23 юни от 18:00 в галерия ЮКА на ул. Васил Друмев 23 , Варна.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).