Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Дори суперкамерите във Варна не успели да засекат изчезналия режисьор
Автор: Екип Varna24.bg 09:23 / 30.10.2014Коментари (0)1487
© Varna24.bg
Системата за видеонаблюдение във Варна, която е най-скъпата, най-голямата и най-модерната в страната, не е успяла да засече колата на изчезналия кинорежисьор Захари Паунов. Това съобщи съпругата му Ирена Муратова в "Нова телевизия". Създателят на филма "Омбре", който на 18 октомври изчезна, след като е съобщил, че тръгва с автомобила си за София, не е бил засечена нито при движението му в града, нито при евентуалното му напускане.

Пред "Дневник" Муратова потвърди, че е получила това обяснение от полицейски служител, натоварен с разследването на случая.

Паунов (49г.) е съобщил на жена си, че тръгва за София в събота, 18 октомври. Режисьорът бе в града за участие в кинофестивала на българския филм "Златната роза", където дебютната му продукция "Омбре" получи диплом за цялостно актьорско изпълнение.

Информацията, с която Муратова разполага до момента е, че по време на престоя си във Варна Захари Паунов е бил настанен в х-л "Черно море" на стотина метра от Фестивалния и конгресен център, където се провежда фестивала.

Автомобилът Хонда "Сивик" с регистрационен номер СА5319ХА, с който той е пътувал, е бил паркиран на съседната ул. "Стефан Караджа" в късата отсечка между улиците "Баба Рада" и "Стефан Стамболов".

"Зная точно къде се е намирала колата и посочих мястото на полицията, тъй като няколко дни преди да изчезне Захари е отишъл заедно с продуцента на "Омбре" да провери дали всичко с нея е наред", обясни Муратова.

Според известната до момента информация, в деня на изчезването си Захари Паунов е изтеглил пари от банкомат в х-л "Черно море", след това е платил на рецепцията за престоя си, провел е телефонен разговор със съпругата си и е потеглил към София. До вечерта обаче не се е прибрал, а телефонът му вече не е можел да бъде избран.

"Проверихме и колата я нямаше на мястото, на което е била паркирана, обясни днес Муратова. Когато тръгваше той предпочете да пътува по автомагистрала "Тракия", а след това през Бургас до Варна. В последния ни телефонен разговор каза, че пътят е добър и смята да мине отново по същия маршрут".

 

"Нямам представа дали се е качил в колата или не, нямам такава информация, каза Муратова. От полицията ми съобщиха, че не са могли да я засекат със системата за видеонаблюдение във Варна, а при това положение не зная и дали Захари е пътувал сам".

В интервю за в. "24 часа" директорът на варненската полиция Николай Калчев заяви, че според събраната от МВР информация по случая "и друг път Захари Паунов е изчезвал по същия начин". Днес това беше категорично опровергано от Ирена Муратова. "Никога досега Захари не е изчезвал, заяви тя пред "Нова телевизия". Никога, нищо подобно не се е случвало.

Системата за видеонаблюдение във Варна е изградена от близо 250 видеокамери за дигитално наблюдение на всички кръстовища по най-натоварените булеварди. Камери са инсталирани и в различни участъци от пешеходните зони като са изградени и 8 КПП-та на входовете и изходите на града. Едно от тях е в началото на Аспарухов мост, който отвежда директно към магистралата за Бургас, по която би трябвало да е пътувал Паунов. От момента на формалното пускане в експлоатация на системата през юни 2008г. досега от Областната дирекция на полицията редовно отчитат "положителния ефект" от използването й, броя на заснетите видеоклипове и издадените на тяхна база наказателни постановления. Още в първите месеци от работата на видеокамерите през 2008г. бе съобщено също, че с тяхна помощ са задържани дори три лица, издирвани от Интерпол.

 

Сега обаче най-съвършената система за наблюдение и контрол в България се оказа неспособна да даде информация за движението на изчезналия Захари Паунов и дали той изобщо е напуснал Варна.

Мрежата от видеокамери беше изградена от търговското дружество "Варна Ефкон", в което съдружници са Община Варна с 48% от дяловете и българския клон на австрийското дружество "Ефкон" с 52%. По тази причина вчера "Дневник" направи опит за връзка със зам.-кмета на Варна Тодор Иванов (който бе началник на ОД на МВР в града до 2013г.). От него очаквахме да получим отговор на въпросите дали системата, която до момента струва на общинския и държавния бюджети общо около 9 млн. лв., е окончателно окомплектована и дали работи с пълния си капацитет?

От кабинета на Тодоров обаче отговориха, че въпросите са му предадени, но тъй като той е в отпуска ще може да даде отговор едва след 10 ноември.

Част от въпросите, които зададохме на Тодоров, трябваше да изяснят, каква би могла да бъде причината колата на Захари Паунов да не е била засечена при движението си във Варна? Една от широко промотираните функции на системата за видеонаблюдение е да разчита номерата на автомобилите в отделните пътни ленти и след като ги дигитализира да разширява информацията за превозното средство и собствеността му. Благодарение на същата функция всеки автомобил, попаднал в обсега на камерите, може да бъде проследяван при движението си във Варна и съответно регистриран при влизане или излизане от града.

В момента мрежата от видеокамерите, както и събираната с тях информация се използва от Областната дирекция на полицията във Варна. Още през лятото на 2008г. тогавашния директор Областната дирекция на МВР Димитър Димитров обясни, че "камерите са сканиращи, насочени към платното, а другите обзорни, които гледат наоколо какво става. Те са с различно предназначение", обясни той и дори опита да се пошегува, че не би искал да изпада в подробности, "за да не дава толкова много информация на нарушителите. Достатъчно е да знаят, че всичко виждаме".

Точно по тази причина вчера бяха изпратени и въпроси до Областната дирекция на полицията във Варна, за да бъде изяснено, каква точно информация събира полицията с помощта на системата и защо тя не е засякла колата на Паунов. И от там обаче отговор до този момент няма.

Една от вероятните причини за липса на видеоинформация за изчезналия би могъл да бъде фактът, че системата не е доокомплектована, тъй като община Варна не е изплатила напълно задълженията си по договора с "Ефкон България". Остатъчната сума е около 1 млн. лв., но както бившия кмет на Варна Кирил Йорданов, така и настоящият Иван Портних отказват да платят и водят безуспешни преговори за това с МВР. При това положение по силата на договора, сключен с "Ефкон България", системата продължава да е нейна - частна собственост, а МВР продължава да използва данните от камерите "на добра воля" без договор и регламент за това.

"Нямам представа дали всичко, което ми казват е истина, но не ми остава нищо друго освен да вярвам, каза днес съпругата на Захари Паунов Ирена Муратова. Най-трудно от всичко понасям неизвестността".

Паунов е вторият изчезнал във Варна в рамките на четири месеца.

На 8 юли от района на летището в града изчезна германският турист Ларс Митанк. Той е в неизвестност и до този момент.




Още по темата: общо новини по темата: 6
31.10.2014 »
30.10.2014 »
30.10.2014 »
29.10.2014 »
29.10.2014 »
28.10.2014 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: