Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Доживотен затвор за варненец заради свирепо убийство с чук
Автор: Екип Varna24.bg 12:58 / 23.12.2022Коментари (0)3075
©
Илюстративна снимка
Варненският окръжен съд призна за виновен 34-годишния Дончо М. за извършен грабеж, придружен с убийство. Съдът му наложи наказание "доживотен затвор“ при първоначален специален режим на изтърпяване.

Тежкото престъпление е извършено при условията на опасен рецидив на 12-и срещу 13-и февруари миналата годината.

Дончо М. и 51-годишната му жертвата се познавали, покрай съвместната им работата по строителни обекти. Подсъдимият употребявал наркотични вещества и често сменял работата си. Към 12 февруари 2021 г. и двамата мъже били безработни. 51-годишният мъж поканил Дончо на гости в дома си в ж.к. Вл. Варненчик. В хода на съдебното следствие беше установено по безспорен начин, че подсъдимият е посетил жилището на жертвата. Когато пристигнал на адреса 34-годишният мъж позвънил на друг звънец и неволно бил видян от един от живущите във входа. Записите на охранителните камери във входа, както и свидетелските показания доказаха това.

Около 23 ч. жертвата разговарял със свой познат по телефона, като споделил, че със свой познат се черпели. Записите на камерите засичат, че около 2 ч. подсъдимият Дончо М. отишъл до съседен магазин и се върнал в жилището на убития с покупки. Според съдебно-медицинската експертиза мъжът е бил убит чрез удари с чук в главата. Заключението сочи, че фатален се оказва още първият от общо 17-те удара. Липсват доказателства за защитни наранявания от страна на жертвата, която е била лишена от възможността да се съпротивлява. След убийството, на 13 февруари около 11:18 ч. Дончо М. изнесъл телевизор от жилището, поръчал такси и го занесъл в заложна къща.

По-късно вечерта се върнал отново в апартамента на жертвата и прекарал цялата нощ там, заедно с трупа. Направил опит да прикрие извършеното. На сутринта изнесъл още вещи - телевизор, мобилен телефон, преносим компютър, които също опитал да продаде. Всички отнети вещи са на обща стойност 868 лева.

На 14-и февруари близки на убития подали сигнал в полицията, че не могат да се свържат със своя близък. Същият ден той бил открит мъртъв в жилището си. При задържането на Дончо М., телефонът на убития бил открит в жилището му. ДНК експертиза откри следи от кръвта на жертвата по маратонката на извършителя, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд - Варна.

Пред съда Дончо М. призна вината си и заяви, че съжалява за извършеното. Обясни, че е бил под въздействие на наркотик. Назначената от съда, обаче съдебно-медицинска експертиза доказа, че той е могъл да разбира свойството и значението на извършеното от него престъпление. Мъжът е роден в Добрич, осъждан за различни престъпления – от посегателство срещу собствеността през извършено блудство с друг затворник, докато е излежавал присъда.

Освен, че го призна за виновен, Варненският окръжен съд уважи в цялост предявените граждански искове от майката и сестрата на убития. Дончо М. е осъден да им плати по 150 000 лева обезщетение за претърпените от тях неимуществени вреди в резултат на деянието ведно със законната лихва, считано от датата на деянието – 13.02.2021 г., до окончателното изплащане на сумата.

Присъдата подлежи на обжалване.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: