Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Драма в Каменар: Вода газят, жадни ходят! Управителят на ВиК: Нагли са!
Автор: Пламена Николова 15:41 / 09.12.2019Коментари (5)4789
© Varna24.bg
Типичното олицетворение на поговорката "Вода гази, жаден ходи" се оказа ситуацията в ромската махала в с. Каменар. Живеещи в селото се жалваха до Varna24.bg, че от 15 години около 1000 жители на Каменар нямали нормално водоснабдяване и се налагало да мъкнат с туби вода за пиене, миене и къпане.

Те споделиха, че нямало нужното налягане, за да стигне питейната вода до домовете на живеещите по улиците "Момина сълза", "Люляк", "Мак", "Бреза", "Ясен", "Калина", "Невен" и др. Затова жителите на Каменар настояват ВиК Варна да вземе мерки, за да стига водата до домовете им, да имат водомери и обещават да си плащат консумираната вода. 

"Проблем действително има, но за създалата се ситуация водното дружество във Варна няма вина и търпи огромни загуби, защото в селото се лее вода, която никой не заплаща", сподели за Varna24.bg управителят на ВиК Варна Валентин Вълканов.

Ето какво още обясни той:

"В Каменар са доста нагли по отношение на работата като клиенти на ВиК Варна, защото на всички им сложихме водомери и те ги окрадоха до един. За наша сметка ги монтирахме и те си ги окрадоха. Водата им тече непрекъснато. В Каменар живеят по данни на НСИ 2820 жителя, има 628 броя партиди, които сме открили, но нямат водомери. Те получават подаване средномесечно между 40 000 и 50 000 кубика вода. Харчат по 1000-1100 кубика, останалите изтичат по пътя. Направили са си вадички по улиците, където им изтича водата. На повечето чешми няма кранчета и водата се лее. Ние слагаме кранчета, те ги вадят и ги крадат. Питейна вода се лее като след порой по улиците. Имаме отчетени 5000 кубика средно на месец от тези 50 000 подадени, което е около 7-8% от подадената вода.

Ако на някой жител от Варна му се развали водомера, ние му начисляваме максимум 5 кубика средно. При тях има начислени по 15 кубика на месец на човек. В една къща живеят около 10 човека и имат по 150 кубика начислена вода, защото нямат водомери. Не е да нямат вода, имат басейни да пълнят. Обяснил съм им, че  няма как да стига водата и да има налягане, като не си спират чешмите. Все едно една кофа да е пробита отвсякъде и като лейка да тече, а да искате да я напълните. Няма как налягането да стигне, като текат всички чешми.

Назначили сме човек от Община Варна, който да помага на нашите хора, защото те се държат агресивно, налитат на бой, заплашват инкасаторите ни. Не дават да влезем в къщите им да видим какво става. Затова сме назначили човек да помага, да ги контролира. Проблемът е безкраен. Морето ли да им закараме и да си вземат с кофи. Водата, която получават е толкова много и отива по улиците.

Обяснил към и на кмета и на тях съм обяснил, че ако те не влязат в час и да станат пълноценни потребители, няма как да имат вода. Те самите не се грижат да имат вода. Пробили са канализацията с кирки и вадички текат по пътя. По изборите бяха се развикали пак, че нямат вода. Направили сме кранове, ограничили сме достъпа до другите райони. Не искат да разберат, няма откъде да им закараме по 100 000 кубика месечно, че да има да си тече водата безгранично. Ако в града всеки си пусне чешмата да тече у дома, ще стига ли налягането до всички? Ами няма да стига! А помпите ние им ги сложихме, за да може да има по-високо налягане и да стига до всички къщи водата. Трябва да има дисциплина в тяхната общност. Срещи правихме с кмет, кандидат депутати, пред тях обещават, но нищо не изпълняват. Ако те не си помогнат сами, няма как ние да им помогнем", обясни Валентин Вълканов.

Той допълни, че проектът за нов воден цикъл предвижда изграждането на нова канализация в село Каменар.  

Докато Симеон Михайлов от с. Каменар обяснява, как не може семейства с малки деца да живеят без вода и е категоричен, че няма да плащат за вода, която не получават, от ВиК Варна предоставиха кадри от селото, от които става видно как тече водата по улиците и шахтите преливат. Вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 20.05.2020 г.
0
 
 
В Каменар живеем и много българи, които всеки месец си плащат водата, а реално такава нямаме... Възмутена съм, по-скоро огорчена от това, че в 21 в. ние през лятото на можем да си измие ръцете и чиниите, да ме говорим за нещо повече в часовете между 09 и 21:00 ч!
Aнонимен
на 12.02.2020 г.
0
 
 
Туае лъжа нито една кишта не сложен водомер сто процента сам водата продаден на вилни зони на веднъш изчезна водата защто не монтират сяака къщта водомер и да пускат водата дасе плаштат хората те никой няма вода водомер искат пари да монтират водомери да Стани редно както направиха тока нов сталация нов електромер мислче няамада има проблем
Aнонимен
на 10.12.2019 г.
+1
 
 
долна неблагодарна сган. ти му даваш да яде то ти хапе ръката.
Aнонимен
на 09.12.2019 г.
0
 
 
и водицхката по склона подземйата а после тука дупки по улиците там пропадане и свлацхиста...каква е истинската прицхина...питайте обстината...тамо са умниците...парите усвойават.2536
Aнонимен
на 09.12.2019 г.
0
 
 
А бхудалите варненци пластат високи цени господата от каменар построиха комунизама и нисто не пластат
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: