Драма в Каменар: Вода газят, жадни ходят! Управителят на ВиК: Нагли са!

Автор: Пламена Николова
Коментари (5)
15:41 / 09.12.2019
4831
Типичното олицетворение на поговорката "Вода гази, жаден ходи" се оказа ситуацията в ромската махала в с. Каменар. Живеещи в селото се жалваха до Varna24.bg, че от 15 години около 1000 жители на Каменар нямали нормално водоснабдяване и се налагало да мъкнат с туби вода за пиене, миене и къпане.

Те споделиха, че нямало нужното налягане, за да стигне питейната вода до домовете на живеещите по улиците "Момина сълза", "Люляк", "Мак", "Бреза", "Ясен", "Калина", "Невен" и др. Затова жителите на Каменар настояват ВиК Варна да вземе мерки, за да стига водата до домовете им, да имат водомери и обещават да си плащат консумираната вода. 

"Проблем действително има, но за създалата се ситуация водното дружество във Варна няма вина и търпи огромни загуби, защото в селото се лее вода, която никой не заплаща", сподели за Varna24.bg управителят на ВиК Варна Валентин Вълканов.

Ето какво още обясни той:

"В Каменар са доста нагли по отношение на работата като клиенти на ВиК Варна, защото на всички им сложихме водомери и те ги окрадоха до един. За наша сметка ги монтирахме и те си ги окрадоха. Водата им тече непрекъснато. В Каменар живеят по данни на НСИ 2820 жителя, има 628 броя партиди, които сме открили, но нямат водомери. Те получават подаване средномесечно между 40 000 и 50 000 кубика вода. Харчат по 1000-1100 кубика, останалите изтичат по пътя. Направили са си вадички по улиците, където им изтича водата. На повечето чешми няма кранчета и водата се лее. Ние слагаме кранчета, те ги вадят и ги крадат. Питейна вода се лее като след порой по улиците. Имаме отчетени 5000 кубика средно на месец от тези 50 000 подадени, което е около 7-8% от подадената вода.

Ако на някой жител от Варна му се развали водомера, ние му начисляваме максимум 5 кубика средно. При тях има начислени по 15 кубика на месец на човек. В една къща живеят около 10 човека и имат по 150 кубика начислена вода, защото нямат водомери. Не е да нямат вода, имат басейни да пълнят. Обяснил съм им, че  няма как да стига водата и да има налягане, като не си спират чешмите. Все едно една кофа да е пробита отвсякъде и като лейка да тече, а да искате да я напълните. Няма как налягането да стигне, като текат всички чешми.

Назначили сме човек от Община Варна, който да помага на нашите хора, защото те се държат агресивно, налитат на бой, заплашват инкасаторите ни. Не дават да влезем в къщите им да видим какво става. Затова сме назначили човек да помага, да ги контролира. Проблемът е безкраен. Морето ли да им закараме и да си вземат с кофи. Водата, която получават е толкова много и отива по улиците.

Обяснил към и на кмета и на тях съм обяснил, че ако те не влязат в час и да станат пълноценни потребители, няма как да имат вода. Те самите не се грижат да имат вода. Пробили са канализацията с кирки и вадички текат по пътя. По изборите бяха се развикали пак, че нямат вода. Направили сме кранове, ограничили сме достъпа до другите райони. Не искат да разберат, няма откъде да им закараме по 100 000 кубика месечно, че да има да си тече водата безгранично. Ако в града всеки си пусне чешмата да тече у дома, ще стига ли налягането до всички? Ами няма да стига! А помпите ние им ги сложихме, за да може да има по-високо налягане и да стига до всички къщи водата. Трябва да има дисциплина в тяхната общност. Срещи правихме с кмет, кандидат депутати, пред тях обещават, но нищо не изпълняват. Ако те не си помогнат сами, няма как ние да им помогнем", обясни Валентин Вълканов.

Той допълни, че проектът за нов воден цикъл предвижда изграждането на нова канализация в село Каменар.  

Докато Симеон Михайлов от с. Каменар обяснява, как не може семейства с малки деца да живеят без вода и е категоричен, че няма да плащат за вода, която не получават, от ВиК Варна предоставиха кадри от селото, от които става видно как тече водата по улиците и шахтите преливат. Вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (5)
Още новини от Новини от Варна:
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...
Община Варна обяви свободните места за първо класиране в детските...
На прага на летния сезон сериозен проблем тревожи бранша по морет...
Вход свободен и празнична програма на 6 май в Парк-музей "Владисл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).