Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Драми във варненско училище! Учители бранят пенсионирана директорка, родители пък се жалват в инспектората
Автор: Пламена Николова 14:06 / 10.01.2019Коментари (10)15499
©
В декларация до министъра на образованието Красимир Вълчев преподаватели от ОУ “Васил Априлов" – Варна протестират заради смяната на директора на училището Албена Комитова.

По този повод членове на колектива пишат, че се чувстват омерзени и угнетени. 

Varna24.bg потърси за коментар по случая началника на Регионалния инспекторат по образованието Венцеслава Генова, която обясни следното за медията ни:

"Госпожа Комитова се е пенсионирала преди година поради навършване на пенсионна възраст и не ме е информирала за това, но законът дава такава възможност. След пенсионирането си е останала да работи като директор на училището. В същото време при мен валят жалби от най-различен характер от родители за нередности в учебното заведение. Около 15 на брой са от най-различно естество.

В единия случай родители се жалват от безпардонно отношение от страна на директорката, която не желае да ги изслуша. В друга жалба се твърди, че учител си позволява да удря ученик, в трета става въпрос за некачествен учебен процес по история, масово се оплакват родители от работата в училището. Имахме жалба за това, че учителка пуши и пие кафе навън пред сградата, докато оставя дъщеря си да се занимава с учениците в час.

На база на всички сигнали бе извършена проверка в училището. Встъпвайки в правата си на работодател, трябваше да избера между това дали да уволня г-жа Комитова дисциплинарно заради всички нередности или да я накажа по по-елегантен начин като и дам възможност да напусне предвид факта, че е пенсионирана, като след това да може да си получи обезщетение от десет работни заплати и половина за пенсиониране. Беше и връчено предизвестие, което беше със срок от два месеца, а не един, поради факта, че тя членува в синдикална организация. Кодексът на труда ми дава правото да прекратя срока на трудовите и правоотношения без да изчаквам този срок, като и се заплаща времето за оставащите дни.

Ако я бях уволнила по-рано за несправяне с работата тя нямаше да има право да си получи тези десет заплати. Предвид създалите се обстоятелства аз просто извърших един чисто технически акт да прекратя договора на един пенсиониран човек. Протестите на учителите нямат законови основания, защото съм спазила кодекса и съм защитила доброто име на училището. Ако няма желаещи да дадат децата си при приема в първи клас заради лошата репутация на учебното заведение, трябва да съкращаваме паралелки и да уволняваме учители, а аз не искам да допусна това.

Имаше учители, които се страхуваха да споделят истината за това, което се случва в училището от страх, че ще бъдат уволнени, ако не са от обкръжението на г-жа Комитова. Имах припаднал учител. След проверките ми бяха дадени редица предписания, които директорката не спази.

Новият директор ще продължи да ги спазва, за да върне имиджа на училището. През цялото време МОН беше уведомявано за предприетите от мен мерки, не съм действала своеволно. Смятам, че всеки учител гради авторитета си със своите действия. При мен неведнъж идваха колеги от училище "В. Априлов", говорили сме много за нещата.

Новата директорка Севдалина Жекова е човек с опит, била е зам.-директор, математик е, има нужния опит и стаж. Тя е назначена до провеждането на конкурс. Нямам никакви угризения за взетото решение, защото съм го направила в името на децата и родителите. Дължим уважение на хората, които със своите данъци плащат заплатите на учителите. Трябва да се живее с чувство за обществен дълг", коментира Венцеслава Генова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 11.01.2019 г.
0
 
 
Защо не кажеш че 15 жалби са от един родител
Aнонимен
на 11.01.2019 г.
0
 
 
А защо не реагира на жалба,че Директорка пуше със заместниците си в дирекцията,а педагогическият съветник му взема часове
Aнонимен
на 11.01.2019 г.
0
 
 
Анонимен А как я назначихте,госпожо Генова? И нещо смехотворно звучите при 15 жалби да се кахарите за 10,5 брутни заплати. А и те се изплащат при пенсиониране
Aнонимен
на 10.01.2019 г.
0
 
 
За това, че е "мачкала" учители, родители и крехки детски души задължително трябва да получи 10 заплати! Срамувам се за хората, които се огъват пред такива безскрупулни индивиди!!! А колко години продължи царуването й, г-жо Генова???
Aнонимен
на 10.01.2019 г.
0
 
 
учителите я бранят под заплаха от уволнение. инспектората я бранят,щото е техен човек. имиджа на училището - кучета го яли.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: