Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Древно аязмо и свещени руини се крият под нос Галата във Варна
Автор: Пламена Николова 15:32 / 30.04.2020Коментари (0)11714
Свещено и чудотворно кътче земя, откъдето извира лековита вода, е сгушено в подножието на нос Галата - на метри от морския бряг. Десетилетия наред мястото е било забравено, а изграденият там параклис "Свети Дух" е разрушен. Преди 6 години група галенци откриват мястото и искат да го възстановят, разказа за Varna24.bg варненецът Георги Александров, който изпрати и снимки.   

Аязмото на Галата съществува от незапомнени времена, откогато се разказва и древната легенда за ревнивия циклоп Полифем, който хвърлил скала по пастира Акис, но той се превърнал в бистър поток и потекъл към морето при своята любима нимфа Галатея...

Галенци вярвали, че извиращата вода лекува очи, язви и гастрит, а според други разкази бездетни двойки нощували край поточето и после зачевали. Затова в края на XIX век (1883 г.) изворът бил каптиран, а край него бил изграден параклис на името на Свети Дух.

Именно на тази подвижна дата от православния календар е и празникът на Галата. Едно време местните се стичали на поляната край аязмото, колели агнета и правели курбан, пръскали се с лековитата вода и пиели от нея, отправяйки своите горещи молитви към Бога. 

По-късно светинята попаднала в границите на секретното военно поделение под гробищния парк на Галата. Десетилетия наред достъпът до мястото бил забранен и така постепенно то било забравено.

Спомените за него обаче били съхранени от най-старите жители на днешния квартал, които разказвали за своето детство, когато цялото село се събирало на поляната за празника на Светия животворящ Дух. Любопитството на деца и внуци растяло и след закриването на секретното поделение те започнали да търсят аязмото, но така и не го намирали.

Преди 6 години галенката Десислава Василева поставила въпроса във фейсбук и не след дълго получила отговор от човек, който знаел как се стига до мястото. Група ентусиасти от квартала се организирали и тръгнали по стъпките на спомена на своите деди.

Оказало се, че някогашната поляна, на която галенци се събирали за празника на селото, била превърната в строеви плац. Природата обаче бързо си възвърнала заграбеното и занемарената военна площадка сега е добре залесена и затревена. Южно от нея има едва видима пътечка, а едно от разклоненията ѝ към морето води до свещеното кътче.

Там ентусиастите заварили голяма джунгла. Една камара камъни, покрита от гъста трева и бръшлян. Само свещеният извор продължавал да ромоли изпод отломките и избуялата горска растителност.   

Доброволците запретнали ръкави и изчистили треволяците. От някогашния параклис най-запазена била една част от южната му стена. Те зазидали прозореца в нея и го превърнали в нещо като иконостас. Нарязали изпопадалите дървета, а с трупите покрили пода на храма. Донесли пейка за отдих и регистрирали фейсбук страница "Аязмо Галата".  

Не е ясно защо параклисът е бил разрушен. Едната версия е, че това са сторили военните, а според друга – падащите масивни дървета. Видно е, че едно от тях се е сгромолясало напречно върху някогашното каменно здание и сега разделя сакралното пространство на две. Не е ясно и дали параклисът може да бъде напълно реставриран предвид факта, че почвата е нестабилна и трябва да се лее бетон. При всички случаи обаче той би могъл да бъде частично възстановен, а тръбата, от която тече лековитата вода, да се направи на чешма.

Галенци обмислят създаването на инициативен комитет, който да се заеме с богоугодното дело. Митрополит Йоан вече е дал своята благословия. На първо място е нужен архитект, който да изготви реставрационен проект и да направи количествено-стойностна сметка. След това трябва да се поиска разрешение от собственика на имота – Министерството на отбраната, а оттам нататък да се организира дарителска кампания за възстановяването на параклиса.

За олтара му, който е бил разположен на изток, сега напомня само една релефна издатина и камък. В непосредствена близост е и аязмото. Входът на параклиса е от западната страна, а пред него е каптажът на извора, чиято вода минава надлъж под Светата обител.  

Всеки, който иска да помогне за реставрацията на храма или да даде някакъв съвет, може да се свърже с Десислава Василева във фейсбук: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000411940985








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: