Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Дрога менте залива летните купони
Автор: Екип Varna24.bg 14:35 / 17.08.2015Коментари (0)799
© Impact Press Group
Евтината синтетична дрога е най-големият бич за младежите на морето това лято. За това предупреждават лекари от Варна. На плажните купони по дискотеки и барове хапчета, прахчета и трева вървят като топъл хляб, признават бармани и сервитьори, пред чиито очи се върти търговията, пише "Труд".

Повечето клиенти не са пристрастени, а жадни за нови преживявания младоци. Точно те падат в капана на дилърите, предлагащи на изгодна цена токсични заместители на най-популярните дискотечни дроги. 

Повечето ментета са приготвени в домашни условия по рецепти от интернет, като за съставки се ползват легални лекарства, даже и такива против грип. Получените метаамфетамини се харчат за 20-60 лв. за уличен грам, "маскирани" като амфетамини и с гаранция от дилърите, че стоката дава същия ефект като скъпия кокаин. По сходна схема се пласира и фалшиво екстази.

"Оригиналните хапчета не вървят с алкохол, но домашните аналози действат като стимулант, който подтиква към чашката. Лаиците охотно ги купуват, гарнират ги с шотове, а това води до бърза интоксикация", обясни д-р Борислав Станчев, главен експерт в общинската дирекция "Превенции", който от години следи на терен тенденциите в употребата на дрога във Варна.

"Синтетичните миксове са толкова мръсни, че има голям риск приелите ги да умрат от отравяне, преди изобщо да развият някаква зависимост", твърди той. В листата на опасните смеси влизат все по-ударно т.нар. дизайнерски дроги, които се пазаруват съвсем законно по интернет като ароматизатори за стая и течни торове за растения. Освен че са силно токсични, те не се ловят и от контролните тестове на Пътна полиция.

Две-три дози от тях или от домашно сготвени метаамфетамини понякога са достатъчни да вкарат човек в токсикологията и дори да го подлудят, предупреждава психиатърът от университетската болница във Варна "Св. Марина" д-р Александър Попов. В практиката му има пациенти на възраст от 16 до 30 г., получили шизофренни разстройства след инцидентна употреба от любопитство на "мръсна" дрога.
Такава може да е дори марихуаната. Тя е най-често използваният от тийнейджърите наркотик.

Повечето я считат за безвредна - нещо като заместител на алкохола по време на парти. Всеки трети гимназист във Варна поне веднъж е опитвал канабис, показа скорошно представително проучване на дирекция "Превенции". Много често обаче тревата в цигарата за 15-20 лв. е обработена с отровни химикали и билкови примеси. След 3-4 месеца употреба се стига до увреждания на органите и нервната система, бие тревога шефката на клиниката по токсикология във Военноморската болница доц. Снежа Златева. Тя дава за пример два пресни тежки случая.

"Млади и интелигентни момчета, започнали обещаваща кариера като програмисти, едва бяха спасени от лапите на смъртта заради бързо пристрастяване към канабис. Единият разви шизофренна налудност, а другият - тежка психоза. 10 дни не си спомняше дори името си", каза доц. Златева. 

От началото на лятото екипът й е лекувал над 30 отровени с амфетамини, дизайнерски дроги и марихуана младежи. За част от тях проблемът е бил чисто физически, но други тепърва ще лекуват дълго поразената си психика. Затова медиците апелират: търсете адреналин в спорта, не в дрогата!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Евровизия 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Бюджет 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: