Държавата плаща 12 000 лв. на затворник във Варна, не му осигурили обувки, дрехи и средства за лична хигиена

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
09:00 / 05.01.2015
982
Министерството на правосъдието ще трябва да плати на затворника Камен Рашев 12 000 лв., защото варненският затвор не му е осигурил обувки, дрехи и средства за лична хигиена. Това реши Административният съд Варна, удовлетворявайки частично иска за 53 000 лв., на излежаващия доживотна присъда Рашев, пише в."Труд".

На 17 юли 1989 г. 19-годишният Рашев, който тогава е войник в Строителни войски, убива по особено жесток начин старица в с. Горно Павликени. Плевенският военен съд го осъжда на смърт, но върху това наказание беше наложен мораториум. Така Радев се оказва един от 20-те престъпници със спряна екзекуция.

През целия си съзнателен живот Радев е по различни затвори, а във варненския постъпва през 2007 г. Според лишения от свобода до края на 2013 г. не са му били осигурявани задължителните обувки, дрехи и принадлежности за лична хигиена. Освен това му е забранено да работи.

Заради това през септември 2013 г. Радев започва гладна стачка с искане да му се позволи да работи, тъй като родителите му са починали и няма близки, които да му дадат пари да си купи необходимото. През цялото време той износвал дрехите на други затворници.

Това кара магистратите да отсъдят, че у ищеца се загнездили "унижение, стрес, безсилие и страх в резултат на поставянето му в унизително положение, което той не е в състояние да промени".

Юристите на Министерството на правосъдието изтъкват довод, че липсата на достатъчно средства за издръжката на затвора е причината за ситуацията с Радев. Съдът обаче е категоричен, че това не е оправдание да се лишават затворниците от елементарни нужди.

Радев непрестанно търси правата си през последните 23 години. Той е водил десетки дела срещу държавата. Досега затворникът е загубил искове за това, че е бил настанен в една килия с пушач, че му е иззето радиото и че няма достатъчно място за спорт в двора на зандана.


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Кирил Петков след катастрофата: Возих се на задната седалка в кол...
ОДМВР-Варна: Неправилна маневра и отнето предимство са причините ...
Пиарът на "Промяната" качи страшна снимка от мелето край Аксаково...
Пренасочват движението в посока Варна заради катастрофата с кола ...
Варненската полиция пътува към мястото на катастрофата с Кирил Пе...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).