Държавата се отказа от строежа на новия контейнерен терминал

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
09:59 / 31.05.2010
2667
Правителството ще се откаже от изгражденето на новия контейнерен терминал край Максуда. При последната проведена среща с представители на Японската банка за международно сътрудничество, която трябва да отпусне пари за проекта, от наша страна е поискано средствата да се пренасочат за развитие на жп транспорта, вместо на строителството на новото пристанище. Много по-евтино ще ни излезе да удвоим капацитета на пристанище Варна - запад, отколкото да строим изцяло ново, аргументира решението шефът на държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура" (ДППИ) Евгений Москов. Той посочи, че в момента се правят разчети за това точно колко средства ще се спестят. В условията на криза един разход по-малко за страната ни щял да е от голямо значение. С част от спестените средства ще се увеличи и капацитетът на жп линията Варна - Русе. По този начин ще можем да привличаме много повече транзитни товари, смята Москов. Това щяло да е и благоприятна стъпка за развитието на водния транспорт по Дунав. Сега превозвачите изпитват сериозни затруднения за транспортирането на контейнерите от Варна. С подобряването на жп линията това вече няма да е проблем, добави шефът на ДППИ.

По думите на Москов удвояването на капацитета на Варна - запад е заложено в генералния план за развитие на пристанището. Предвиждал се обаче все пак и резервен вариант за „Максуда". Теренът щял да се включи в концесионната стратегия на правителството. Ако има желаещи инвеститори, той ще им бъде даден за изграждането на терминал.

Черна точка за проекта е и отпорът от страна на местната власт, в последните месеци. Според администрацията, теренът при Максуда не е добре избран и трябва да се намери нов.

Крайната дума за това ще се измени ли проектът е на японците. Предстои въпросът да се обсъди и в Министерския съвет и след това решението да се одобри от парламента. Това обаче трябва да стане доста бързо, защото гратисният период по заема вече тече, коментира Москов.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (2)

Още по темата (228):
20.01.2013 Хората от Евксиноград излязоха на протест заради високите данъци
03.12.2012 Възлагат изработката на 5 подробни устройствени плана във Варна
18.10.2012 Грандиозни проекти за пешеходните зони на Варна
17.10.2012 Близо 400 000 лв. дължи общината на авторския колектив на ОУП на Варна
19.09.2012 Утвърдиха трите основни зони за градско възстановяване и развитие на Варна
19.09.2012 Обсъждат трите зони за развитие на Варна
Още новини от Новини от Варна:
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).