Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Държавна опера Варна открива днес новия си сезон с "Кармина Бурана“
Автор: Пламена Николова 17:25 / 07.10.2020Коментари (0)1669
©
С много ентусиазъм започват официално своя нов 74-ти творчески сезон оркестърът, солистите и хорът на Държавна опера – Варна. Тази вечер в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център маестро Емил Табаков ще дирижира мащабен концертен спектакъл на "Кармина Бурана“ от Карл Орф. С участието на Оркестъра и хора на Държавна опера - Варна, смесения хор на БНР с диригент Любомира Александрова и хора на Варненската детско-юношеска опера с диригент Ганчо Ганчев. Солисти са Ирина Жекова, Димитър Арнаудов и Иво Йорданов. Всички участници са вдъхновени от работата с изтъкнатия диригент и са готови да поднесат незабравимо преживяване на варненската публика, съобщиха от пресцентъра на културната институция.

В наситената октомврийска програма следва поредица от впечатляващи опери, оперети, мюзикъли, балети и концерти, сред които блестят гастролите на виртуозите Минчо Минчев и Людмил Ангелов на 17 октомври, на Роман Федчук на 21 октомври, както и гостуването на Цветелина Василева в "Турандот“ от Пучини на 23 октомври. А балетоманите ще бъдат изкушени от бляската Балетна гала на 8 октомври и от романтичната класика на "Жизел“ от Адам на 28 октомври.

Междувременно цялостната ребрандинг концепция за нови лога и графичен стил на Държавна опера - Варна, Драматичен театър "Стоян Бъчваров“ – Варна, и ТМПЦ – Театрално-музикален продуцентски център - Варна с автор дизайнерката Радослава Боор предизвика обсъждания в артистичните кръгове у нас. Тя беше посрещната с подкрепа в професионалните среди на театрали и визуални артисти.

Положителни отзиви за проекта дадоха водещите български график дизайнери Димитър Трайчев, автор на досегашните лога на институцията, и Кирил Златков. Димитър Трайчев отбеляза: "Концепцията на дизайнера е пред нас. Тя е недвусмислена и еднозначно адекватна. И като посока, и като уплътняване на бъдещия бранд, наследник на огромна културна памет. Концепцията решава сложен управленски казус в областта на бюджетните културни институти. Не се съмнявам, че дизайнерската общност от всички нива ще приветства новата визия. Ще приветства и смелото решение на ръководството на ТПМЦ – Варна, да се обърне към професионалист.“

Кирил Златков сподели: "Новата графична идентичност на ТМПЦ - Варна прави много добро впечатление. Отдавна варненските културни институти имаха нужда от подобна промяна в начина, по който се подписват и се комуникират в общественото пространство. Идеята за единна графична идентичност на Дъжавната опера, Драматичен театър "Стоян Бъчваров“ и ТМПЦ е стратегически правилна и професионално защитена с много добри проекти. Дизайнерката Радослава Боор е успяла да намери чудесна комбинация от букви и символи, които звучат категорично и освободено от ненужни детайли. Цветовите кодове са много добре намерени, позволяват разпознаваемост на конкретните институции във всички медийни и материални проявления на новата графика. Съпровождащата типография е аскетична и ясна, осигурява висока четивност на имената. Логата съдържат огромен потенциал за развитие на динамична и емоционална съвременна графична система около тях. Това важи за всички печатни и екранни материали, които биха могли бързо и ефектно да наложат цялостната идентичност на културните институции. Искрено поздравявам Дъжавната опера, Драматичен театър "Стоян Бъчваров“ и ТМПЦ за решението да сменят старите си лога и графични идентичности с нови, и то толкова жизнени, с мъдър поглед за съвременно присъствие.“

Сценографът Мира Каланова беше лаконична в подкрепата си: "Браво! Много добра работа!“

Гл. ас. д-р Капка Кънева от катедра “Книга, илюстрация, печатна графика" в Националната художествена академия определя новия проект така: "Налице е обективен семантичен и визуален анализ на функциониращата в момента група лога, както и адекватен, концептуален подход към възложената задача. Радослава Боор създава цялостна, силно комуникативна, модерна и много разпознаваема визия. Впечатлява колкото опитът новите лога да бъдат обединени визуално и да въздействат цялостно в единна графична система, толкова и решението новата визия да се базира и породи по някакъв начин от актуалните през последните години лога и техните символи.

Театроведът Десислава Димитрова, мениджър "Информация“ и главен експерт “Връзки с обществеността" на НАТФИЗ "Кр. Сарафов“ написа: "Колеги, намирам новата Ви брандингова идентичност за изключителна! Какво имам предвид – от една страна, тя обобщава и изобразява историзмът и уникалността на институцията. Колко културни организации съществуват пълноправно и пълноценно с оперното и театралното си изкуство?! Знакът е открил и носи хармоничната цялост на тази рядко срещана еклектика. От друга страна, той е ярък, модерен и уникален образ на съвременността. Това означава, че ще бъде възприет бързо, ще се наложи лесно и ще остане разпознаваем за дълго не само от специализираната и широка публика, а и от обществото във всичките му възрастови и културни разрези. На трето, но не и последно място, предложения бранд е пълнокръвно конкурентен в надрегионалния контекст от образци – знаци и символи на идентичност. Намирам, че той е адекватен на традициите, размаха, амбициите и куража на Държавна опера - Варна, Драматичен театър “Стоян Бъчваров" и Театрално-музикален продуцентски център – Варна да създават и представят високостойностни сценични образци – вълнуващи, завладяващи и запомнящи се.“

Маргарита Мачева, директор на Драматичен театър “Никола Вапцаров" – Благоевград сподели своя опит от работата си с дизайнера Радослава Боор: "По повод 100-годишнината на Драматичен театър "Никола Вапцаров" - Благоевград обновихме логото си, както и цялостната визия на всички рекламни материали, и това помогна изключително много за разпознаваемостта на Драматичен театър "Никола Вапцаров". Благодарни сме на Радослава Боор, че създаде цялостния дизайн на новата визия, както и че постоянно я доразвива в новите проекти, които имаме.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: