Дъждовното време и археологическите разкопки бавят ремонтите във Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
09:28 / 13.06.2019
4054
Дъждовното време и археологическите разкопки бавят ремонтните работи във Варна, споделиха работещи на Шишковата градинка пред репортер на Varna24.bg.

Все още на обекта всичко е обърнато "с хастара наопаки", а в зоната на кръглата градинка и прилежащата улица пред училище "Климент Охридски" е пълно с тежка строителна техника.

Вече са засипани дълбоките изкопи, където бяха положени подземните комуникации. На 80% са готови прилежащите тротоарни пространства. Работи се по изгражднето на велоалеята. 

Репортерска проверка установи, че почти завършена е новата пешеходна зона по ул. "Цар Симеон I", която тръгва от площад "Независимост" към жп гарата. Там текат довършителни работи. 

Както Varna24.bg съобщи, очаква се нов културно-археологически центъра да бъде оформен в зоната на находките по ул. "Цар Симеон I" във Варна. Това сподели неотдавна ръководителят на археологическите разкопки в градинката под ДЗИ доц. Валери Йотов от РИМ-Варна. Ето какво още сподели експертът за медията ни:

"Обектът стана доста известен, имаме вече по-голяма яснота и в по-голяма конкретика спрямо първоначалните хипотези. Със сигурност в най-ранния период, който сме открили на този обект по ул. "Цар Симеон I" в градинката под ДЗИ, това е крепостна стена от първи век преди Христа, късния елинизъм. Това е крепостна стена, която продължава от такава, открита през 1982 г., т.е. това е известно, но сега открихме нейния ъгъл и това, че тя се развива в посока север-североизток. Тази структура на крепостна стена от времето на елинизма се характеризира с големи камъни, квадри, които са специално обработени с връзка между тях от олово и с пълнеж от масивни камъни. Тази стена е широка около 2,8 м. Колкото е била установена като размери през по-ранния период, но както тогава колегата Михаил Лазаров предполага и сега това нещо беше доказано, тя е била преустроена в един следващ период, нека го наречем римско време, около 2-5 век. Има различни податки от градежи от този период, които намираме на този най-ранен пласт, открит в зоната на античните проучвания. Една от добавените спори е голяма мраморна ара, кът мемориален, който като форма имаме хипотеза, че се появява по-късно. Това е нещо, характерно за римско време. Тази стена има връзка с находките в т.нар. Дупка.  

Вторият подобект е една византийска стена, която е частично върху тази елинистическа римска стена и се намира на запад по посока ул. "Заменхов“. Като линейни метри е около 20 метра, което дава основание да смятаме, че това е една от портите на античния Одесос. Това е напълно естествено, тъй като пристанището тогава в античните времена пък и в османската епоха е било малко под сегашната жп гара. Нормално е там да са се стоварвали стоките към града през тази порта. 

Най-отгоре върху тези структури, които описах, има вграден от първата половина на 19-ти век един военен склад. Това е времето на султан Махмуд Втори. По време на руско-турската война Варна е била обсадена и разрушена. Средновековна Варна не е била благоустроена до този момент и след това разрушаване по нареждане на султан Махмуд Втори от 1832 до 1834 година има мащабно строителство, което е намерило място дори в народния фолклор. В народните ни песни се пее как дюлгери и занаятчии от цяла България са се събирали на строеж във Варна. По това време във Варна се прави голяма крепост, която е обхващала доста голяма територия. Строят се големи сгради и тогава е бил построен един военен склад, за който имам няколко карти планови на Варна, които го показват. Този военен склад е съществувал по време на Кримската война и за него се знае, че е съхранявал снаряди и други боеприпаси, което е било опасно. Били са взети мерки с кожи, с килими да се затрупат боеприпасите, наливали са  вода, за да не възникне голям пожар и да се предпази от избухване склада. Това е било една от известните случки за спасяването ан един от основните логистични центрове на Кримската война, затова смятам, че тази структура също е важна. 

След освобождението този турски военен склад става хамбар, в който са се събирали данъци, плащани в натура. Не винаги това е било зърно, с други стоки също. Този хамбар фигурира на карта от края на 19-ти век, където е обозначен като правителствен, държавен хамбар за събиране на този данък. Това е едно от обясненията защо е станало там градинка. Вероятно градските власти не са успели да се разберат с държавата дълго време и от този спор място е било превърнато в малък парк. 

Тази градинка е другият шанс на този археологически обект, тъй като ако това беше в частен имот щеше да е много трудно това нещо да бъде спряно и да бъде адаптирано мястото към околния свят. Сега имаме надеждата, а и на база разговори с общината, която е инвеститора в случая на проекта на преустройство на тази зона, че тази зона ще бъде изкарана от този проект и ще се мисли за превръщането и в нов културно археологически исторически центъра на Варна. Това ще бъде район, в който ще се обособи парк, където тези структури да бъдат обозначени, реставрирани, изложени за достъп на посетители с необходимите информационни табла. Знаем, наблизо има два музея  - Етнографски и Възрожденски, което значи, че позволява там да се оформи такъв район. Въпрос на проект е решението дали ще бъдат покрити находките, тъй като това е голяма зона и е по-добре да е открита и хората да имат достъп. Засега има такава нагласа и е въпрос на време да се отдели този район и се обособи с ограда, достъпа да бъде ограничен и допустим във времето за отдих", разказа доц. Йотов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (32):
29.06.2022 Потрошиха бронирано стъкло над археологическите находки на Шишковата
градинка
15.01.2021 Работници пренаредиха паветата по ремонтираната Шишкова градинка след пропаданията
13.01.2021 Започна ремонт на пропаднали участъци от Шишковата градинка и около
нея
11.01.2021 Пропадна част от настилката по пешеходната зона около Шишковата
градинка
20.07.2020 Превърнаха прекрасното водно огледало на Шишковата градинка във водно
кошче
17.06.2020 Спешно отстраниха пропадане заради пороя на Шишковата градинка във
Варна
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).