Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Два клавесина звучат днес на "Варненско лято“ в гастрола на виртуозното дуо от Русия "А и А"
Автор: Пламена Николова 17:56 / 11.09.2019Коментари (0)1673
©
Специална възможност за докосване до старинната музика предлага днешния концерт от финалната част на Международния музикален фестивал "Варненско лято“. На сцената на Аулата на Икономическия университет ще има два клавесина, зад клавишите на които ще застанат две харизматични дами - Анастасия Антонова и Ана Кискачи. Извънредна рядкост са клавесиновите концерти, а когато става дума за дуо, това вече е истинско събитие за меломаните. Единственото руско клавесиново дуо със сигурност ще направи това събитие запомнящо се, защото и двете чембалистки са международно признати майстори на старинния инструмент, със силно сценично присъствие и със задълбочено вникване в необикновените възможности на клавесина. 

Програмата, която "А и А“ ще поднесат на варненските ценители, е изпълнена с контрасти и диалогични музикални срещи във времето. Под интригуващото мото “Danse Macabre" в нея са включени произведения от Люли, Панкрейс Ройе, Моцарт, Дворжак, Фробергер, Лигети, Сен-Санс.

Ана Кискачи и Анастасия Антонова са учили във водещи университети в Москва, Залцбург, Виена и Мюнхен и имат дипломи и награди от най-големите конкурси за клавесин в света, сред които са Й. С. Бах в Лайпциг, Musica Antiqua в Брюж, Волконски в Москва, Яманаши в Япония, Свирел в Словения. Сред последните им постижения е участието в престижния международен конкурс за клавесин Пражка пролет в Чехия през май 2017 г., където Анастасия печели първа награда, а Анна трета награда. В последните две години концертната кариера на дуото "А и А" се развива много динамично, те са канени за гастроли в едни от големите центрове на бароковото изкуство. Анастасия Антонова е лауреат на последното издание на престижния Бахов конкурс в Лайпциг. Ана Кискачи от тази година ще е и преподавател в Университета по музика в Грац. 

Брилянтните изпълнения на "А и А“ на престижни международни фестивали носят на дуото европейско признание. С нарастването на популярността на дуета, нараства популярността и на самия старинен инструмент, а публиката става все по-подготвена да слуша барокова, а и друга музика в тяхно изпълнение. Дори Дворжак и Сен Санс намират своя ефектен клавесинов прочит в интерпретацията на двете смели дами, както ще се убеди и варненската публика тази вечер.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: