Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Два концерта с вход свободен ще представят млади таланти на "Варненско лято“
Автор: Пламена Николова 09:42 / 10.07.2019Коментари (0)1843
©
В модула "Лятна академия“ на Международния музикален фестивал "Варненско лято“ 2019 предстоят два очарователни концерта, които ще покажат бъдещето на изпълнителското изкуство. Организаторите на фестивала са осигурили вход свободен за тях, за да могат повече приятели на музиката да насърчат изявите на младите таланти. И двата концерта са в Градската художествена галерия на Варна. 

На 11 юни на фестивалния подиум ще се качат двете победителки от тазгодишното издание на Международния конкурс за пианисти и цигулари "Панчо Владигеров“ Шумен 2019 - Нан Джоу Лий и Мария-Десислава Стойчева, съобщават от пресслужбата на фестивала.

Цигуларката Нан Джоу Лий от Корея ще изпълни "Ръченица“ от Панчо Владигеров и Соната за цигулка от Григ, а Мария-Десислава Стойчева ще чуем с “Меланхолия" на Владигеров, “Фантастичен краковяк" от Падеревски, два прелюда от Ревуцки,- етюд от Шопен и няколко от Владигеровите "Епизоди“. Двете призьорки заедно ще представят Фантазия Кармен за цигулка и пиано на унгарския композитор Еньо Хубай.

Нан Джоу Лий е родена през 1995 г. в Сеул, Южна Корея, където завършва училище по изкуствата и университет, сега продължава обучението си в Folkwang University of Arts в Есен, Германия. Има редица солови концерти Сеул и други големи културни центрове в Корея, носител на награди от международни конкурси в Азия, Америка и Европа.

Мария-Десислава Стойчева е родена през 1997 г. в Пловдив. През 2016 г. се дипломира с отличие от Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков“, а от 2013 г. е младши студент на проф. Людмил Ангелов, при когото понастоящем продължава обучението си в НБУ-София. Участва в майсторски класове и семинари на изтъкнати български и чуждестранни пианисти, сред които: Паул Бадура-Скода, Дмитри Башкиров, Жан-Бернар Помие, Дмитри Рацер, Иван Дреников, Борислава Танева, Боян Воденичаров, Атанас Куртев, Мишел Бурдонкъл, Филип Раскин, Силвиян Деферн, Тамара Поддубная, Владимир Валяриевич и др. Концертира в рамките на фестивалите "Софийски музикални седмици“ в зала "България“, "Мартенски музикални дни“- Русе, "Варненско лято“, "Великденски музикален фестивал“ - Варна. Двукратно е избирана за участник и стипендиант в курса по камерна музика “Musica Mundi" в Белгия, където работи с множество известни музиканти. Участва в концерт - представяне на млади таланти в рамките на петото издание на фестивала "Пиано Екстраваганца“ в залата на Военния клуб в София. През пролетта на 2016г. младата пианистка печели престижната награда "Млад музикант на годината 2015“, след като е избрана в анкета сред слушателите на предаването "Алегро Виваче“ по програма "Хоризонт“ на БНР. През същата година тя печели Първа и Специална награда в първото издание на конкурса "Стелла Ослекова“ и става първият български участник в конкурса за млади пианисти "Владимир Хоровиц“ в Киев, Украйна, където в неговото 10-то издание получава лауреатско звание и награда за най-добро изпълнение на задължително украинско произведение. Мария-Десислава се класира сред финалистите на Моцартовия конкурс в Джухай, Китай (2017), Конкурса “Йоханес Брамс" в Пьорчах, Австрия (2018), Шопеновия конкурс в Будапеща, Унгария (2018) и Шопеновия конкурс в Ню Йорк, САЩ (2019). През пролетта на 2019г. става носител на Първа и Специална награда за най-добро изпълнение на произведенията на Панчо Владигеров в Международния конкурс за пианисти и цигулари в Шумен.

На 12 юли сутринта отново в Градската галерия започва годишното състезание на Фонд "Цигулките на проф. Минчев“, което ще определи кой ще свири тази година с инструмент от колекцията на уважавания професор. Конкурсът се провежда за седми път, целта на състезанието е да се стимулира развитието на млади таланти, като им се дава право да ползват майсторски инструменти от фонда на проф. Минчо Минчев в рамките на една година. Изключително стимулиращо за младите таланти, състезанието привлича най-добрите надежди на цигулката у нас. Вечерта пред фестивалната публика ще излязат победителите в конкурса и учениците от майсторския клас по цигулка на проф. Минчо Минчев, за да демонстрират наученото в дните на Лятната академия.

Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лв. със специална цена за учащи се и пенсионери - 2 лв. 

ММФ "Варненско лято“ е първият български фестивал, основан е през 1926 г. Член е на Европейската асоциация на фестивалите, носител на лейбъла на ЕФФЕ ("Европа за фестивалите, фестивалите за Европа“) за 2019-2020 и лауреат на ЕФФЕ за наградите на ЕФФЕ 2019-2020.  

ММФ "Варненско лято“ 2019 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ "Добри Христов“ и със съдействието на Градската художествена галерия - Варна, Регионалния исторически музей - Варна, зала Аула на Икономически университет - Варна  и Фестивалния и конгресен център. Фестивалът се реализира с подкрепата на Италианския културен институт и Посолството на Италия, Посолството на Испания и Институт Сервантес, Полския  културен институт, Посолството на Австрия, Посолството на САЩ , Посолството на Холандия.



Още по темата: общо новини по темата: 106
22.07.2022 »
28.06.2022 »
27.06.2022 »
24.06.2022 »
13.04.2022 »
01.09.2021 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: