Два нови сезонни туристически информационни центъра откриват във Варненско

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:02 / 24.04.2014
700
"Две нови звена на туристическия информационен център във Варна ще заработят това лято в курортите Златни пясъци и Св.Св. Константин и Елена", съобщи на среща с туристическия бранш Соня Георгиева - директор на дирекция "Туризъм" в община Варна.

"Основната ни цел е да предоставим на туристите изчерпателна информация за културните забележителности в региона и то на място, удобно за тях. Вече имаме договорености с комплексите за локации на първа линия. Информационните звена ще са сезонни центрове и ще разчитаме на студенти-стажанти, които активно да подпомогнат основните служители", допълни Георгиева.

Повод за срещата в морската столица бе публичното представяне на новата визия за работата на туристическите информационни центрове (ТИЦ) в България. В помощ на ръководния персонал и служителите в ТИЦ Министерство на икономиката и енергетиката разработи Наръчник за работата на туристически информационни центрове в България - първият стратегически документ у нас, който регламентира изграждането, функционирането и ролята на центровете за развитието на дестинациите.

Наръчникът цели да подпомогне ТИЦ да подобрят дейността си в съответствие с променящите се изисквания на посетителите, на туристическия бизнес и общността, работейки в партньорство в рамките на Националната мрежа на центровете.

Публичното представяне на Наръчника предизвика интерес сред представители на местната власт и местния бизнес, управители и служители в туристическите информационни центрове, образователни и културни институции, заинтересовани от работата и функционирането на ТИЦ. 

Доц. д-р Стоян Маринов - експерт на Обединение "ТИЦ", разясни, че Наръчникът има амбицията да структурира съществуващото съдържание и да подреди документално дейността на ТИЦ, като по този начин подкрепи и усъвършенства ежедневната им работа с посетителите.

"Информационният център трябва да се превърне във входното усмихнато лице на дестинация България, отразяващо пъстротата, духовността и националната идентичност на страната. Той трябва да бъде изразител на визията и посланието на туристическата дестинация на местно, регионално и национално ниво, работейки активно в партньорство с туристическия бизнес, държавата, общините и обществеността за повишаване на конкурентоспособността ни като туристическа дестинация и превръщане на посетителите в лоялни туристи на България", обобщи доц. д-р Маринов.

Наръчникът регламентира в детайли статута, организацията, начина на функциониране на центровете и взаимоотношенията им с представителите на бизнеса, местната власт, държавата и общността.

"Ключова част от него са единните насоки за стандартизиране на дейността на ТИЦ, които ще подпомогнат центровете в осигуряването на обслужване на посетителите от най-висок стандарт и са условие за присъединяването към Националната мрежа на ТИЦ", допълни доц. Маринов.

През месец февруари Министерството на икономиката и енергетиката проведе шест регионални и една национална среща по проблематиката. Кръглите маси протекоха като дискусия, целяща да обогати и прецизира концепцията за работата на ТИЦ с мненията на пряко заинтересованите групи. В резултат на тези публични обсъждания, днес Наръчникът е достъпен за всеки присъстващ.

Наръчникът е разработен по проект "Създаване на мрежа от туристически информационни центрове (ТИЦ), функционираща въз основа на единни стандарти" на Министерството на икономиката и енергетиката, с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. (ОПРР), по Схема за безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/3.3-01/2008 "Подкрепа за ефективен национален маркетинг на туристическия продукт и подобряване на информационното обслужване", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Следващите публични представяния са като следва:

гр. Велико Търново - 25.02.2014 - х. Алегро
гр. Пловдив - 28.04.2014 - х. Марица
гр. Враца - 29.04.2014 - х. Хемус
гр. София - 08.05.2014 - х. Сентръл парк


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Още едно кученце от приюта в село Каменар беше осиновено по време...
Днес времето няма да е приятно: Какво ни очаква във Варна?
Това ли са новите властелини на центъра на Варна?
Варненци: Това е изключително опасно, може да пострадат деца
Тази красива къща във Варна дава име на градинка, в нея е било и ...
Кметът Коцев обеща да се възроди един от най-важните исторически ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).