Два нови случая на туберкулоза откриха при акция за прегледи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:02 / 21.09.2010
603
Два нови случая на туберкулоза са открити по време на "Седмицата на отворените врати" във Варна. Това съобщи д-р Димчо Караянчев, заместник - управителя на Областния диспансер за пневмо-фтизиатрични заболявания със стационар във Варна. "Седмицата на отворените врати" за безплатни прегледи бе организирана от Програма "Подобряване на контрола на туберкулозата в България", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Кампанията се проведе за трети път през тази година, като част от дейностите на Програмата за активен скрининг за риска от туберкулоза.

224 души са изследвали доброволно здравословния статус в рамките на седмицата във Варна. Всеки желаещ да се прегледа за заразното заболяване първо е попълнил анкета за оценка на риска от заразяване с туберкулоза. 176 от анкетираните граждани са имали оплаквания, свързани с някакво белодробно заболяване. 14 души са имали анамнеза за тубекулоза и при двама от тях болестта е потвърдена с допълнителни изследвания. Те вече са настанени за лечение в стационара на здравното заведение. При други двама пациенти е доказана латентна туберкулозна инфекция, която ще бъде наблюдавана през следващите шест месеца. Д-р Караянчев обясни, че специалистите продължават работа по останалите програма за лечение и профилактика на туберкулозно болни в рискови групи. Всекидневно се изследват хора от варненския затвор и хора от малцинствата.

Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Брокери: Хора с добри финансови възможности сменят апартамента си...
Община Варна се включва в националната здравна кампания за борба ...
Община Варна кандидатства за 10 млн. лв. за транспорта на града
Секира! 80 лева струва телешката пържола от 200 гр. на Морската г...
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Кирил Петков след катастрофата: Возих се на задната седалка в кол...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).