Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Двама космонавти поздравиха учениците в ЧСОУ "Юрий Гагарин“
Автор: Екип Varna24.bg 09:02 / 16.09.2015Коментари (0)1433
©
"Вие ще сте тези, които ще изобретят и построят ново поколение космически кораби до Марс. Родени сте в началото на този век и научните открития на столетието са пред вас", с тези думи първият български космонавт Георги Иванов, се обърна към учениците от Средното общообразователно училище "Юрий Гагарин" в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" при откриването на новата учебна година.

Точно преди 4 години космонавтът и Станка Шопова - изпълнителен директор на СОК "Камчия" направиха първата копка при стороежа на училището на бъдещето в СОК "Камчия", което днес е космодрум на знанието. Година по-късно, съвместно с Наталия Корольова - дъщеря на великия учен и конструктор на първия изкуствен спътник Сергей Корольов, Георги Иванов откри Планетариума в комплекса. През април 2014 г. той беше част от цяла плеяда звездни герои, които се събраха в "Камчия", за да отбележат две големи годишнини - 35-години от първия български полет в Космоса и 80-годишнината от рождението на Юрий Гагарин.

Специален гост на празника беше президентът на международната асоциация "Земя и космонавтика" Игор Волк. Той е част от екипажа на орбитална станция "Салют 7", заедно със Светлана Савицкая и Владимир Джанибеков. Полетът е осъществен на 17 юли 1984 г. със съветския пилотиран космически кораб "Съюз Т-12". От станцията "Салют-7" са осъществени 13 излизания в открития Космос. Пред децата днес космонавтът каза: 

"Вие сте бъдещето на тази цивилизация! Имате космическо училище и въпреки, че не всички искат да станат космонавти, какъвто и път да изберете, важното е да станете хора! Бъдещето принадлежи и на учителите, които възпитават децата, а не само ги обучават."

"Нашето училище е като остров на надеждата, където може да се учи, да се твори и да се съзидава. Мечтайте! Мечтайте смело!", пожела на децата Станка Шопова - изпълнителен директор на Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия". Венцислава Генова - началник на Регионалния инспекторат по образованието също поздрави учители, ученици и родители.

Красиви бели гълъби полетяха в камчийското небе като част от инициативата на училището "Белите гълъби на мирното детство", която тръгна от децата на "Юрий Гагарин". Посланието "Ние сме за мир" вече обикаля света, като детски символ на мира, на приятелството, на щастието.

ЧСОУ "Юрий Гагарин" посреща втората си учебна година с два пъти повече деца, два пъти повече класове и два пъти повече учители.

Децата подкрепиха инициативата на учителския състав и донесоха любимите си книги, които до края на седмицата ще влязат в училищната библиотека, така че всеки да може да прочете любимите произведения на приятелите си. Това ще стане традиция на всеки 15 септември.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Обвинения срещу кмета на Община Дупница
Евровизия 2024
Енергийна криза
Бюджет 2024
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: