Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Двама лекари с условни присъди за смъртта на 2-годишния Дани
Автор: Екип Varna24.bg 14:26 / 10.10.2011Коментари (9)5799
©
Година и половина след нелепата смърт на 2 годишния Данаил Донев от Варна, починал броени дни след операция в МБАЛ "Св. Марина", Варненският окръжен съд наказа с условни присъди двама от лекарите в две болници във Варна, допуснали немарливо изпълнение на лекарския си дълг.

Съдът призна вината на хирурга от Клиниката по детска хирургия д-р Николай Неделчев от МБАЛ "Св. Анна" и на д-р Петър Костадинов - лекар от Приемно спешно педиатрично отделение към Първа детска клиника в МБАЛ "Св. Марина" за допуснатите от тях серия нарушения на Закона за здравето, правилниците на болниците и Кодекса за професионална етика на българските лекари, довели до смъртта на малкия Дани. Всеки един от двамата лекари ще изтърпи наказание 8 месеца лишаване от свобода, отложено с 3 години изпитателен срок. Осъдените лекари и гражданските ответници - болниците "Св. Анна" и "Св. Марина" ще заплатят солидарно на родителите на Дани общо 200 000 лева като обезщетение за претърпените от тях неимуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на смъртта на детето. На д-р Анна Гочева - лекар-ординатор в Детското отделение на МБАЛ "Св. Марина", вписала в медицинската документация отказ на майката на Дани за извършване на специализирано изследване, без да е било предлагано такова, съдът наложи административно наказание "глоба" в размер на 1000 лева. Повече от 10 000 лева са държавните такси и разноските по делото, които болниците и докторите Неделчев, Костадинов и Гочева дължат на хазната.
 
ВОС оправда педиатъра Мехмед Алиев от МБАЛ "Св. Анна" и д-р Пламен Кокински- детски хирург от Клиниката по гръдна хирургия при МБАЛ "Св. Марина" затова да са причинили смъртта на детето.

Пресслужбата на съда припомня, че до нелепата смърт на малкия Дани се стигна след серия от действия на лекарите от двете болнични заведения. На 19 април 2010 година Дани постъпва в спешното педиатрично отделение(ПСПО) на МБАЛ "Св. Марина" с неуточнена диагноза. В Детската клиника обаче не се намира място за болния Дани, чието състояние се влошавало и д-р Алиев предложил на родителите хоспитализация в Детското отделение на МБАЛ "Св. Анна". Там ги приела д-р Гочева и заради влошаващото се състояние на детето бил потърсен хирургът д-р Неделчев. Въпреки че бил дежурен и на разположение д-р Неделчев не предприел ефективни действия за диагностициране и лечение, а дал указания по телефона за поставяне на назо-гастрична сонда на 2 годишния Дани, чието състояние се влошавало с всяка минута. Малко след полунощ, в първите часове на 20 април детето било върнато в ПСПО на МБАЛ "Св. Марина" и прието по спешност от д-р Костадинов, който продължил да прилага симптоматично лечение при неизяснената диагноза на детето. Едва 7 часа по-късно докторът назначил рентгеново изследване, а към края на дежурството си повикал за консултация хирурга д-р Кокински. Дани бил опериран в ранния следобед на същия ден. Състоянието му обаче прогресивно и невъзвратимо се влошавало и на 22 април 2010 година лекарите регистрирали смъртта на детето. Присъдата на ВОС подлежи на въззивен контрол в 15 дневен срок пред Апелативния съд във Варна.



Още по темата: общо новини по темата: 26
17.10.2016 »
07.04.2016 »
29.05.2015 »
20.01.2012 »
14.06.2011 »
26.04.2011 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 10.11.2011 г.
0
 
 
Малко им е !!! Ама то ако беше с тяхно дете ! А и прокуратурата се занимава с други глупости !Да се занимаят с тези лекарски грешки който се допускат с децата и по-сурови наказания!!!
0
 
 
Малко им е на тези. Те не са лекари , а убийци.
0
 
 
На тези лекари им е малко тази присъда!Това няма да върне детето!Всеки лекар трябва да се замисли дали става за тази професия а ако не по добре да не вгорчава живота на другите!
0
 
 
А тази лекарка, която е излугала в документацията - за нея глоба от 1000 лв. Представете си какъв морал!!
0
 
 
това няма да върне детето, но поне дано чрез тези присъди бъдат спасени други деца, време е не само лекари, но където има престъпна небрешност струваща човешки шивот, да има и наказание...
0
 
 
Ще ги излежа всичките, ако е моето дете!
Aнонимен
на 10.10.2011 г.
0
 
 
срам и позор, за пореден път се оказа че човешкия живот няма никакво значение - чета, пуля се и не мога да повярвам на наказанията, че то за една кокошка те осъждат на няколко години затвор , а тези дето убили детето - наказание 8 месеца лишаване от свобода, отложено с 3 години изпитателен срок, ужас,ужас,ужаааассссс не ми го побира главата (както винаги виновен лекар няма)
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: