Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Двама мъже ще бъдат предадени на Кралство Белгия, за да бъдат разследвани за три престъпления
Автор: Екип Varna24.bg 17:05 / 21.07.2021Коментари (0)1487
©
Варненският апелативен съд потвърди решения на Варненския окръжен съд, който е допуснал предаването на двама български граждани на Кралство Белгия за провеждане на наказателно преследване, съобщиха от пресслужбата на институцията. 

Първоинстанционният съд в Антверпен е издал Европейски заповеди за арест на 55-годишният Стефан Д. и на 46-годишния Милен М., като извършители на грабеж, придружен с насилие, кражба при утежняващи обстоятелства и противозаконно лишаване от свобода. Според документа, на 19 октомври 2020 г. в дома на жертвата е извършена кражба, като човекът е бил задържан в дома си и подложен на продължителен побой. Целта била сейф с ценни предмети, сред които златни кюлчета с тегло 38 кг. В групата участвали още трима българи. Въз основа на издадената Европейска заповед за арест Стефан Д. и Милен М. били обявени за международно издирване. Задържани са във Варна.

Защитата поиска от втората инстанция да откаже предаването на българските граждани, тъй като вижда противоречия в ЕЗА относно извършените престъпления. Не била достатъчно изяснена и степента на участието им. Освен това адвокатът смята, че не са получени достатъчни гаранции за осигурено право на защита.

Апелативният прокурор заяви, че жертвата е била нападната и бита в продължение на 16 часа, а заподозрените са откраднали ценни вещи, след което избягали в Нидерландия.  Белгийската страна е предоставила гаранции, че при окончателно осъждане, двамата ще бъдат върнати в България за изтърпяване на наказанията.

Апелативният съд прие жалбите за неоснователни. Двете Европейски заповеди за арест отговарят на законовите изисквания. Престъпленията са наказуеми и по българското законодателството, макар в случая да не се изисква двойна наказуемост. Апелативната инстанция потвърди извода на Окръжния съд, че от белгийска страна са предоставени гаранции за осигуряване на необходимата закрила на българските граждани - при осъдителна присъда да имат възможност за изтърпяване на наказанията в родината си. Апелативният съд също счита, че няма основания за отказ от изпълнение на Европейската заповед за арест. Съдебният състав намира, че материалите по делото подробно е описано участието на лицата, чието предаване се иска, в разследваната престъпна деятелност, макар че степента на участието им не може да се отчита в настоящото производство. В случая съдът се ръководи от принципа на взаимното признаване, който задължава националния съд на страна–член на Европейския съюз да изпълни съдебен акт, постановен в друга държава от общността.

Въззивната инстанция не намери основания за промяна на мярката за неотклонение "задържане под стража“ на двамата.

С тези аргументи Апелативният съд прецени като правилни решенията на Окръжен съд – Варна и ги потвърди изцяло.

Настоящите решения на Апелативен съд – Варна не подлежат на обжалване.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: