Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Двама обвиняеми за контрабанда и държане с цел разпространение на над 9 кг хероин остават в ареста
Автор: Екип Varna24.bg 14:32 / 22.02.2022Коментари (0)1099
©
Варненският апелативен съд отхвърли жалбите срещу ареста им на двама обвиняеми, които в съучастие пренесли през границата и държали с цел разпространение значително количество хероин, съобщиха от пресслужбата на институцията.

На 11 февруари на магистрала Тракия край Ихтиман при проверка в автомобил бил открит тайник с 9 433 кг наркотик. Според държавното обвинение, хероинът бил внесен от Турция през ГКПП "Капитан Андреево“ и е предназначен за разпространение в София и Варна. Четирима мъже са привлечени към наказателна отговорност по образуваното през ноември миналата година досъдебно производство на сектора за Борба с организираната престъпност. Двама от тях обжалваха наложеното им от Варненския окръжен съд задържане под стража. 

Защитата на Марио М. помоли за "домашен арест“ с електронно проследяване, предвид заболяванията на членове на семейството на 43-годишния обвиняем. Дори да има данни за съпричастността му към престъплението, семейните причини не биха му позволили да се укрие.

Адвокатът на Исмаилаки М. изтъкна влошеното здравословно състояние на 56-годишния мъж. Посочи още, че е факт намирането на наркотично вещество в автомобила, но доверителят му няма съпричастност с деянието.

Представителят на Апелативната прокуратура обори тази теза с наличието на свидетелски показания, веществени доказателства и справка от приложените специални разузнавателни средства. Предмет на престъплението е наркотик със значително количество – почти 9,5 кг, на значителна стойност – 848 996 лв. При доказване на първото обвинение – контрабанда – законът предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години и глоба от 200 до 300 хиляди лв. Второто деяние се наказва с между 5 и 15 години затвор и глоба от 20 до 100 хиляди лв., припомни апелативният прокурор.

Въззивната инстанция прие за законосъобразно задържането под стража на двамата обвиняеми. Съдебният състав уточни, че предположението за съпричастността на Исмаилаки М. и Марио М. се извежда от съпоставката на данните от СРС с резултатите от извършените претърсвания и изземвания, веществените доказателства и данните от мобилните телефони, както и информацията от камери за видеонаблюдение. По отношение на Марио има и гласни доказателства.

Престъпната дейност се отличава с прикритост и конспиративност, предварително създадена организация, набавяне на специфичен ресурс, участие на широк кръг лица и територии, международен елемент. Хероинът е в значително количество, което безпрепятствено е преминало държавната граница. Всичко това сочи завишената обществена опасност, както на деянието, така и на извършителите.

Събраните данни водят до необходимост от определяне на най-тежката мярка за процесуална принуда. Освен че законът предполага риск от укриване и извършване на престъпление при тежки умишлени престъпления, наказуеми с лишаване от свобода, в случая липсват доказателства, които да опровергаят тази хипотеза, обяви съдът.

С тези аргументи въззивният съдебен състав прецени жалбите срещу задържането на двамата обвиняеми като неоснователни, а определенията на Варненския окръжен съд за задържането им под стража като правилни.

Определенията на Апелативен съд – Варна не подлежат на обжалване.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: