Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Две "детелини" на ключови места във Варна ще разтоварват трафика
Автор: Пламена Николова 16:54 / 29.01.2020Коментари (5)9095
© Varna24.bg
Илюстрация
1 млн. лева са заделени в бюджета на община Варна за 2020 г. за разработка на идейни проекти за изграждане на две детелини на ключови места в града. Единият пътен възел ще бъде на бул. "Васил Левски“ и бул. "Осми приморски полк“, до спирка "Явор“, а другият – на кръстовището на бул. "Цар Освободител“ и бул. "Христо Смирненски“. Средствата са заложени в Програмата за проектиране на обекти по бюджета за 2020 – 2022 г., която беше одобрена днес от членовете на ПК "Архитектура и градоустройство“ към Общинския съвет.

"Пътният възел на бул. "Васил Левски“ и бул. "Осми приморски полк“ е изключително важен за спокойното и правилното функциониране на двата булеварда, които са от първостепенната улична мрежа на града. Още през 1971 г. е било планирано той да е на две нива, но вероятно не са стигнали средствата за изпълнението му. Надявам се да бъде проектиран и изграден в обозримо бъдеще“, каза пред съветниците главният архитект на Варна Виктор Бузев.

Другата детелина – на кръстовището на бул. "Цар Освободител“ и бул. "Христо Смирненски“, арх. Бузев окачестви като изключително сложен пътен възел. По думите му ще се търси оптимално геометрично решение, което да засегне възможно най-малко имоти частна собственост. "Целта е да се минимизират разходите за отчуждаване на имотите“, поясни главният архитект и допълни, че там ще бъде началото на бул. "Варна“, за който също са предвидени средства в тазгодишния бюджет. 300 хил. лева от местната хазна ще бъдат вложени в ПУП-ПРЗ за прилежащите територии към булеварда, който е от изключително значение за развитието на Варна. "Идеята на този проект е да се види каква територия ще бъде обхваната от строителните работи и предвидена за отчуждаване, тъй като районът там е наситен с частни имоти“, обясни арх. Бузев. Той допълни, че кръстовищата  на булевард "Варна“ с улици като "Подвис“, "Роза“, Мир“ ще бъдат на две нива.               

Програмата за проектиране на обекти е на обща стойност близо 5,5 млн. лева. Сред акцентите в нея е и провеждането на международен конкурс, който да реши визията на "Дупката“ в центъра на града. "Амбицията ни е да организираме конкурс, в който да участват световноизвестни имена. Заложените в бюджета 150 хил. лева са съобразени със сумата, изразходваната за конкурса за нова сграда на библиотеката, който премина с невероятен успех и голямо участие“, добави арх. Бузев.  

В програмата фигурира също разработването на Общински план за развитие и Интегриран план за градско възстановяване и развитие на община Варна за периода 2021 -2027 г., за което са заделени 600 хил. лева. Предвижда се също актуализация на Общия устройствен план, която ще струва на бюджета 60 хил. лева. 55 хил. лева са заложени за изработване на паркоустройствен план за Аспарухов парк.

Опазването на сградите паметници на културата във Варна остава сред приоритетите на общината. За обследване на недвижими културни ценности са заложени 310 хил. лв. Близо 100 хил. лева са планирани за изработване на проекти за реставрация и консервация на ценни обекти.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 30.01.2020 г.
0
 
 
Ако не ги направят елипси и с наклон поне 30 градуса, въобще да не ги почват!
Aнонимен
на 29.01.2020 г.
0
 
 
колкото разтовариха трафика на Владислав толкова ще бъде тука
0
 
 
Първата отдавна трябваше да я направят!!! Там винаги има задръстване!!!
Aнонимен
на 29.01.2020 г.
+1
 
 
Това е проект!!!!!ще отнеме години
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
АЕЦ "Козлодуй" заведе дело шамар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: