Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Две европейски премиери във Фестивалния
Автор: Екип Varna24.bg 10:13 / 15.01.2016Коментари (0)1580
©
На 15 януари Фестивален и конгресен център ще зарадва феновете на европейското кино с две отдавна очаквани премиери: на гангстерската драма "Легенда" (Великобритания, реж. Брайън Хелгеланд), и на проникновения "Моята майка" (Италия) на любимеца на Кан Нани Морети.

"Легенда"- Звездата Том Харди има близнак

Филмът е екранна адаптация на документалната книга "Професия на насилието: възходът и падението на близнаците Крей" от Джон Пиърсън, а Лудият Макс от "Пътят на яростта" Том Харди изиграва ролите и на двамата братя - крале на организираната престъпност в Лондон от 60-те години на миналия век. 

Изборът му е перфектен, защото той наистина дава най-доброто от себе си. В негово изпълнение Рон Крей е забавен, нелогичен и много опак човек, а брат му Реджи има здрави и силни ръце, които са най-страшното му оръжие при уличен бой. За ченгетата братята Крей са подли "кокни", които стават особено опасни, когато Рон употреби думата "интересно". Всъщност Рон никога няма представа за какво точно говори , но винаги знае, че ще се последва нещо кошмарно. Реджи пък е готов на всичко, за да спечели сърцето на деликатната Франсис... Собственици на нощен клуб и казино, близнаците управляват бизнеса си с рекет и насилие. Скоро влиянието им става толкова голямо, че срещу осигуряване на протекция успяват да сключат сделка с американски престъпен синдикат, по силата на която си делят приходите от незаконните залагания в Лондон. 

Доходите са зашеметяващи. Съдбата обаче си прави лоша шега с тях - всичко тръгва с главата надолу, защото, без надзор от Реджи, Рон, който има сериозни психични проблеми, забравя да взема предписаните му от психиатър хапчета, а резултатът е необуздана агресивност и - в резултат - проблеми със Скотланд Ярд. 

Освен Том Харди в "Легенда" участват и Чаз Палминтери, Дейвид Тюлис, Емили Браунинг, Тейрън Еджертън, Тара Фицджералд и др. Оригиналната музика на филма е дело на любимия композитор на режисьорсите Итън и Джоел Коен: Картър Бъруел. А режисьорът и сценарист Брайън Хелгеланд (носител на "Оскар" за сценария на "Реката на тайните", сценарист на "Поверително от Ел Ей" и "Теория на конспирацията") е отново в "свои води" в сюжета за лондонския престъпен ъндърграунд.

"Моята майка"- автобиографично откровение на италианския режисьор Нани Морети

Както всички филми на Нани Морети, и "Моята майка" е номиниран и отличен е с ред престижни награди. Сред тях са 2 награди "Давид на Донатело" - за най-добра актриса на Маргерита Буй и поддържаща актриса на Джулия Лазарини, и наградата на екуменическото жури от Кан‘2015.
В "Моята майка" любимецът на Кан, сценаристът и режисьор на филма Нани Морети изповядва чрез средствата на киноизкуството болката от смъртта на собствената си майка. Освен това, той изпълнява и ролята на Джовани - брата на главната героиня, и критиката, която обикновено е скептична към актьорските му опити, отбелязва, че този път се е справил великолепно. Главната роля - на кинорежисьорката Маргерита, е поверена на Маргерита Буй, която е номинирана и за Европейска филмова награда за най-добра актриса. В ролята на майката е Джулия Лазарини от "Пиколо театро" - Милано.
Маргерита иска да е автор на сериозно кино, но непрекъснато й се налага да прави компромиси в работата си. Майка й е тежко болна и е в болница. Маргерита е на ръба на криза - според нея новият й филм, въпреки участието на холивудска звезда (Джон Тортуро) е лишен от художествени качества. Докато полага грижи за болната си майка, Маргерита се изправя пред най-големите си страхове и разочарования, но благодарение на своя брат Джовани, тя преодолява всички изпитания.
"Възприемам всички свои филми като лична изповед, заради темите, които не ми дават покой"-споделя Нани Морети. Той е отличен със специална награда на журито във Венеция за "Златни сънища"(1981), специална награда на журито в Берлин за "Литургията свърши"(1985), награда за режисура в Кан за "Скъпи дневнико"(1993), Златна палма за "Стаята на сина" (2001).









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Обработват тревните площи срещу кърлежи
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: