Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Две номинации за Аскер 2016 за Варненския куклен театър
Автор: Екип Varna24.bg 16:57 / 05.04.2016Коментари (0)1492
© Varna24.bg
Голямо признание за Варненския куклен театър и неговата мощна актьорска трупа идва с обявяването на номинациите за театралните награди "Аскеер" 2016. Две номинации получават две от най-популярните и обичани актриси в морския град - Вера Стойкова и Диана Цолевска. И двете номинации са за участието им в един от най-обсъжданите спектакли на сезона - "Пурпурният остров" по Михаил Булгаков, постановка на режисьора Теди Москов.Фондация "Аскеер" оцени актьорските постижения в пиесата, вдъхновени от режисурата на Теди Москов. Любопитен факт е, че и двете актриси играят мъжки роли, в които разгръщат огромния си драматичен и комедиен талант.

С номинация"Аскеер" 2016 за водеща женска роля е отличена Вера Стойкова за ролята на Генадий Панфилович -театрален директор в "Пурпурният остров" от Михаил Булгаков, постановка Стефан Москов, Държавен куклен театър - Варна.

С номинация "Аскеер" 2016 за поддържаща женска роля е отличена Диана Цолевска за ролята на Никанор Метелкин - помощник-режисьор в "Пурпурният остров" от Михаил Булгаков, постановка Стефан Москов, Държавен куклен театър - Варна.

Хитовият спектакъл - първа постановка на пиесата на Булгаков у нас, се играе винаги пред препълнени зали. Наскоро обра овациите и на софийската публика в Театър "Българска армия". За актьорската игра в постановката си Теди Москов признава: "Само с тази трупа можех да направя тази пиеса, поради чудесния контакт, който имаме. Искам да покажа невероятните възможности на куклените артисти в един много труден текст - не поради сложността на идеите, а поради ужасяващия темпоритъм, в който се развива всичко, както и необходимостта от полифонични театрални действия. И съм благодарен, трупата играе наистина блестящо."

"Пурпурният остров" е четвъртата съвместна работа на именития режисьор и трупата на Варненския куклен театър. И в тази постановка Теди Москов предизвикваварненските куклени актьори да надскочат традиционните представи за разделение на театрите на куклени и драматични, като ги въвлича в екстремни драматични превъплъщения. Сред другите спектакли на Теди Москов с Държавен куклен театър Варна, получили високо признание на национално и международно ниво, са "Възгледите на един пън" и "Професия Лъжец".

"Възгледите на един пън" - награда "Икар" 2011 за режисура на Теди Москов, няколко награди от XV Международен куклен фестивал "Златният делфин" 2011 - Голямата награда "Златният делфин" за цялостен спектакъл(в раздел спектакли за възрастни), награда за режисура(в раздел спектакли за възрастни) на Теди Москов за спектакъла "Възгледите на един пън", награда за актьорско майсторство(в раздел спектакли за възрастни) на актьорския ансамбъл на спектакъла "Възгледите на един пън", награда за сценография на Свила Величкова за "Възгледите на един пън", както и Награда "Варна" 2012 за спектакъла "Възгледите на един пън" на режисьора Теди Москов.

"Професия Лъжец" - награда "Икар" 2014 за най-добър спектакъл за "Професия Лъжец" на режисьора Стефан Москов, награда "Аскеер" 2014 за режисура на Стефан Москов за спектакъла "Професия Лъжец", XXIII Международен фестивал "Друмеви театрални празници. Нова българска драма" Шумен 2014 - награда за режисура на Стефан Москов за спектакъла "Професия Лъжец", награда за мъжка роля на Красимир Добрев от XVI Международен куклен фестивал "Златният делфин", Варна 2014.

Носителите на наградите "Аскеер" за постижения в театралното изкуство за 2016 г. ще станат известни вечерта на 24 май - празникана българската култура, на официална церемония в театър "Българска армия".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: