Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Две варненски училища са сред новите "Училища за пример"
Автор: Пламена Николова 11:24 / 30.08.2022Коментари (1)975
© Фейсбук
Две училища от област Варна влизат в третия випуск на "Училища за пример“ – единствената квалификационна програма за училищни екипи, която ги подкрепя едновременно да подобряват управленските си практики и да осъвременяват своите преподавателски методи. Това са ОУ “Петко Рачов Славейков" и

Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн в морската столица.

Двете училища част от новия випуск на двугодишната програма “Училища за пример" на фондация “Заедно в час". В него влизат общо 24 училища от 21 населени места и 15 области на страната.

Месец преди началото на новата учебна година, в гр. Трявна от 15 до 26 август, се проведоха и първите обучения на живо за училищата в програмата. Те са част от квалификационно преживяване, което ще подкрепи училищните екипи да търсят цялостна трансформация на учебния процес с фокус върху учениците.

През следващите две години училищата ще преминат още през специализирани педагогически и лидерски обучения на живо и онлайн, ще се запознаят с разнообразни ресурси, инструменти и материали от български класни стаи и световния опит. Всяко училище ще има възможност да учи чрез преживяване и да прилага наученото в своята ежедневна работа, като го адаптира за своя контекст и нужди с подкрепата на ментори – опитни учители, директори и образователни експерти. Менторите посещават през годината училищата и им помагат при изпълнението на заложените цели по време на цялата програма.

“Опитът от първите две години на програмата ни дава увереност, че сме на прав път и училищата намират полза, смисъл и добавена стойност, която подобрява ученето на учениците, но и на самите училищни екипи.", споделя Ивелина Пашова, ръководител на програма “Училища за пример".

Програмата е наследник на успешната Академия за лидери в образованието на Фондация "Америка за България“ и стъпва върху опита на "Заедно в час“ от работата с учители и училищни екипи през последните 12 години.

Участието в обученията и менторската подкрепа са безплатни за всички училищните екипи и носят кредити за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти.

Нови региони, разнообразни предизвикателства и училища

С новия випуск училища програма “Училища за пример" започва работа за първи път в област Габрово и разширява обхвата си до 22 области в цялата страна.

Новите участници в програмата обхващат голямо разнообразие от учебни заведения – профили на училищата, големина на населеното място и предизвикателства, които срещат. Сред тях има начални, основни, обединени и средни училища, професионални и профилирани гимназии, училища по изкуствата и един социално-педагогически интернат. В програмата влизат училища от столицата, областни градове, но също села и по-малки градове.

Разнообразието на училищата насърчава още повече активно споделяне на опит, добри практики и идеи между училищните екипи. Възможността за учене едни от други е заложена във философията на програмата и цели да стимулира разпространението и обмяната на успешни модели и подходи, които училищата вече използват в работата си.

Обученията в Трявна през август

Първите обучения за третия випуск на “Училища за пример" се провеждат на живо в гр. Трявна на две групи в рамките на две седмици от 15 до 18 август и от 22 до 25 август. Основен фокус на обучителните модули е изследване на концепцията за преподаване и училище с ученика в центъра. В рамките на обучението учители и директори преминават през преживелищно учене из различни точки на града (който е силно свързан с историята на българското образование), изследване на педагогически и лидерски практики, които поставят ученика в центъра, запознаване с целите и инструментите на програма “Училища за пример", поставяне на цели и визия за всяко училище и време за изграждане на доверие и връзки с останалите училища в програмата.

През учебната година предстоят още надграждащи обучения в онлайн формат и асинхронна форма, което позволява допълнително на педагогическите специалисти да развиват и уменията си за работа в дистанционна среда.

“Училища за пример" до момента

“Заедно в час" започна програма “Училища за пример" през пандемичната 2020 г. Две години по-късно 20 училища завършиха успешно първия випуск през юни 2022 г. В момента в програмата продължават обучението си общо 49 училища и над 300 учители и директори от цялата страна. 95% от учителите и директорите, участващи в програмата, споделят, че "Училища за пример“ помага на училищния екип да работи за подобряване на образователните резултати и благосъстоянието на учениците, а 91% смятат, че програмата им дава конкретни инструменти и практики, които да интегрират в работата си.

В първите два випуска на "Училища за пример“ участват още четири училища от област Варна. Втора година в програмата продължават Професионалната гимназия по селско стопанство "Свети Георги Победоносец“ в Суворово и Варненската търговска гимназия "Георги Стойков Раковски“. През юли 2022 г. програмата завършиха успешно и ОУ "Йордан Йовков“ и Седмо средно училище "Найден Геров“ от гр. Варна.

В началото на 2023 предстои да бъде отворено ново кандидатстване за програмата. В момента всички училища могат да заявят интерес към

"Училища за пример“ на сайта https://zaednovchas.bg/model-schools/ и да получат предварително информация за обученията в програмата, ангажираността на екипа и други подробности за успешна кандидатура.

За "Заедно в час“

Фондация “Заедно в час" вече 12 години работи за това всяко дете в България да има достъп до качествено образование и възможност да реализира потенциала си, независимо от средата, в която живее, и социално-икономическия си произход. Мисията на организацията е да развива нови учители, да подкрепя училищни екипи и да изгражда партньорства за въвеждането на добри практики в образователната система.

“Заедно в час" е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация “Америка за България" и е част от глобалната образователна мрежа Teach For All.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 30.08.2022 г.
0
 
 
Аз не мисля,че ПГТМД е училище за пример. Учениците им се бият по автобусите,в училището им също се бият а да не говоря за отношението на учителите към децата. Една моя приятелка за малко ще я оставят да повтарят 9ти клас заради едното рисуване,защото не и се отдава .
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: