Двегодишно дете ще проходи след терапия във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:15 / 14.09.2016
2138
Двегодишната Берин е на път да проходи след успешна терапия в Дома за медикосоциални грижи във Виница. Тя е родена в седмия месец - с проблеми, които в момента се решават благодарение на втория курс специализираната кинезитерапия. В центъра работят също с деца с детска церебрална парализа, с различни генетични заболявания, със синдром на Даун.

Берин е недоносена и изостава физичести в развитието си, докато близначката ѝ вече е здрава. Лекарите се съмнявали и за проблем със сърцето, затова семейството потърсило помощ от Дома във Виница.

"Тя не можеше да седи, нямаше опорен седеж, пък за пълзене - сигурно не можех и да си мечтая. И другото, което е - изобщо не говореше. Сигурно думата "мама" съм я повтаряла хиляди пъти, а сега надмина и сестра си с бърборенето", сподели майката на детето Севин Мустафа.

И Берин, и майка ѝ се оказват упорити, напредъкът вече е видим". 

"В нейния случай водеща беше кинезитерапията, защото детето си изоставаше значително в двигателното развитие. Липсваха всички междинни етапи в развитието на детето. Можеше само да се обръща в двете посоки", разказа Виржиния Маркарян - кинезетерапевт в Дома във Виница.

Всяка седмица в дома във Виница помагат на 15-20 нови деца до 7 години с проблеми, които идват от цяла Североизточна България".

"Получават безплатна помощ, безплатна рехабилитация и освен това консултиране с другите специалисти от екипа - логопеди, специалисти педагози, психолози", допълни Виржиния Маркарян.

Рехабилитационният център приема около 230 деца с различни проблеми годишно и при половината от тях има подобрение, показват данните.

Източник: БНТ


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).