Двойно повече бяха участниците във второто издание на Националното състезание Queryada

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:54 / 24.10.2016
1481
Бивши и настоящи ученици от
МГ " Д-р П. Берон":
виж още
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Приключи второто издание на Националното състезание за извличане на данни QUERYADA 2016. Във финалното класиране влязоха 9 отбора от общо 20 участници, преминали успешно през първи и втори кръг на състезанието.
Националното състезание QUERYADA предостави възможност на ученици и студенти от цялата страна да демонстрират своите знания и умения в областта на извличането на данни. Инициатор, организатор и домакин на състезанието е Варненският свободен университет "Черноризец Храбър".

 

Във втория и третия финални кръгове на надпреварата студентите и учениците работиха по задачи, свързани с креативните индустрии.В задачата за проектираневъв втори кръг очаквано студентите се представиха по-добре от учениците.

Предизвикателството, поставено пред участниците на Queryada2016 даде нови възможности и идеи за професионална реализация и обучение в бакалавърските и магистърски програми на Варненския свободен университет.

Участниците получиха награди от Варненския свободен университет и от фирмите партньори Oracle Academy, ADASTRA и ONTOTEXT.

Дванадесетокласникът от варненската математическа гимназия Дако Димовбеше отличен с едногодишна стипендия за обучение в специалност "Информатика и компютърни науки", обявена при откриването на QUERYADA 2016 от ректора на университета проф. д.пс.н. Галя Герчева.

Специален гост на тазгодишното издание на състезанието QUERYADA беше г-н Дани Гурис - Старши регионален мениджър на Oracle Academy, който представи пред участниците темата: "Професии на бъдещето".

Ръководителят на катедра "Информатика и икономика" доц. д-р Галя Момчева покани всички участвали в състезанието студенти да се обучават в магистърската програма Data Science, а всички ученици да се включат безплатно в първият от курсовете в тази магистърска програма: "Programmingfor Data Science" (с използване на езика Python), който ще се реализира виртуално в платформата smartfuture.vfu.bg.
Жанета Захариева от ADASTRA връчи специални награди за най-добре представилите се на задачата за проектиране на Ана Дойчинова от СУ "Св. Климент Охридски", на Милен Желязков и Диляна Димова от ВСУ "Черноризец Храбър" и на най-добре представилия се отбор в състезанието Пламена Тодорова, Борис Василев, Дако Димов от МГ "Д-р Петър Берон", Варна.

Нели Хатева от ONTOTEXT специално поздрави най-добре представилите се участници в трети кръг на QUERYADA 2016, Радостин Емануилов, Мертин Дервиш, Михаил Георгиев от СУ "Сава Доброплодни" - Шумен.

Организаторите изказват специална благодарност на журито в състав: д-р Веселина Спасова (ВСУ "Черноризец Храбър") - председател, Иво Архипов, Свилен Тодоров (ADASTRA), Нели Хатева, Боян Кукушев(ONTOTEXT), Евгени Андреев и Венелин Спасов (ВСУ "Черноризец Храбър").


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).