Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Дворецът "Евксиноград“ пустее без мебели
Автор: Екип Varna24.bg 12:09 / 15.08.2016Коментари (0)2085
©
Дворецът "Евксиноград" в едноименната правителствена резиденция на брега на Черно море пустее без необходимите мебели за завършване на интериора му. Той бе отворен за посетители в началото на тази година след дълга реставрация, но сега властта изпитва трудности да му придаде окончателния автентичен вид. 

Проблемът е, че няма желаещи, които да изработят липсващите мебели от обзавеждането и да реставрират запазените. Още през март тази година Министерският съвет обяви обществена поръчка, с която се търсеше изпълнител. Месеци наред обаче не се явил нито един мераклия и през май процедурата е прекратена с мотив "не е подадена нито една оферта за участие". 

Сега кабинетът прави нов опит да осигури необходимото обзавеждане за някогашния дворец на Фердинанд, за да може туристите наистина да се потопят в царската атмосфера на брега на морето. За целта е обявен нов търг, по който е заделена крупната сума от 528 000 лв.

Мебелите, които изпълнителят ще трябва да достави и видът им са определени на база оригиналната визия и предназначение на помещенията към периода 1892 - 1908 г., става ясно от документацията. Самият дворец е изграден между 1887-1893 г. за лятна резиденция на българските монарси. Външната архитектура на сградата е реплика на френските ренесансови дворци от ХVІІІ век. Интериорът пък е представен от стилна английска мебел, автентични мраморни камини, френски полилеи, редки картини, стенни и каминни часовници, инкрустирани със злато. Първият етаж е зает от просторен хол, свързан с приемни зали, музикален салон, трапезария, кабинет и работни помещения. На втория етаж са разположени царските спални и стаи за гости, които обаче стоят без доста от мебелите си.

Така например в спалнята на княза липсват легло, нощни шкафчета, гардероби, каса, тоалетна маса с чекмедже за бижута, въртяща се масичка. За будоара на княгинята пък трябват канапе, фотьойли, шезлонги, маса за рисуване, а за салона й - маса за карти, писалищна маса, пиано и други. Дворецът "Евксиноград" разполага дори с билярден салон, за който се очаква да бъде доставена билярдна маса. Пак за там трябват и канапе и специални маси за алкохолното питие грог.

За музикалната зала пък трябват табуретка, мраморни масички и цветарник. Интериорът не е завършен и в още куп помещения, сред които зала за приеми, зала за аудиенции, работен кабинет на княза, тоалетна стая на княза, офицерска стая, спалня на княгинята майка, гостни стаи.

Освен с обзавеждането властта има и друг проблем с резиденция "Евксиноград" - множеството реститути, които претендират за собственост върху различни части от стопанството. В момента работна група, сформирана по нареждане на премиера Бойко Борисов, търси варианти, с които собствениците да бъдат обезщетени, а резиденцията да си остане в цялост държавна.

Точно "Евксиноград" е и любимото място на Борисов за бърза лятна почивка. За този уикенд той вече спомена, че смята да отскочи до плажа.


Източник: Монитор








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: