"Дясната ръка" на Портних: Няма да има кебапчета на пристанище Варна-изток!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:11 / 13.11.2014
1854
Вчера варненският общински съвет подкрепи искането на кмета Иван Портних част от терена на пристанище Варна-изток да бъде поискана от държавата за създаването на зона за отдих и развлечения. Решението беше взето, след като съветниците поискаха от администрацията да поеме ангажимент, че зоната няма да стане поредната "кебапчийница" край морето.

Зам.-кметът Пейчо Пейчев беше този, който в отсъствието на кмета трябваше да защити предложението да се отвори част от порта. Той беше категоричен, че във Варна-изток няма да се правят заведения, а нова настилка, осветление, пейки и две игрища. Той обаче не можа да обясни защо в момента няма ясен проект за зоната.

Пейчев беше принуден на признае, че общината засега няма пълното съгласие на ДП "Пристанищна инфраструктура" за предоставяне на зоната. Той разказа за среща с министъра на транспорта в правителството на Близнашки Николина Ангелкова, на която му било казано, че исканата територия "по принцип" е необходима на пристанището.

"Какво значи "по принцип", не разбрах", призна варненският зам.-кмет.

Най-сериозна позиция в дебата взе групата на БСП, която припомни, че винаги са били активни в желанието за отваряне на Варна-изток, но като част от големия проект за строеж на нов интермодален терминал. Социалистите бяха категорични, че са против отдаването на концесия на части от порта, дори и да бъдат дадени на общината. Те поискаха Общинският съвет по-скоро да застане зад настояване проектът за новото пристанище да бъде възстановен, след като беше спрян от служебното правителство. "Вие общувате с управляващите, вие трябва да го направите", обърна се към кметската администрация и представителите на ГЕРБ проф. Николай Джагаров.

От мнозинството обаче отговориха, че няма как да поемат такъв ангажимент. "Община Варна няма как да задължи държавата да направи интермодалния терминал. Знаем какъв е замисълът, въпросът беше обсъждан много, но няма как да го направим", коментира зам.-кметът Пейчо Пейчев. Той също така обяви, че ако новото правителство предостави исканата зона от Варна-изток за управление, тогава кметът ще предостави за обсъждане в Общинския съвет конкретен проект за бъдещето й, както и предложение за финансирането му със средства от бюджета.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (0)

Още по темата (4):
09.02.2015 Правят по приветлива зоната за пасажерски кораби на пристанището
22.12.2014 Портних: Отварянето на пристанището е в интерес и на града, и на порта
12.11.2014 Съветниците "за" отварянето на част от пристанището за свободен достъп
10.11.2014 Вижте идейния проект, с който ще отварят пристанището за свободен достъп на варненци
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Коцев обеща да се възроди един от най-важните исторически ...
Кенийци завладяха Варна, но аплодисментите бяха за 9-годишният Ди...
Този 42-годишен варненец се бори да остане опора на семейството с...
Как едно варненско семейство започна успешен бизнес в Гърция
Варненските шофьори ще са доволни днес
Дъжд и облаци днес над Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).