Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Джордж Кремлис: Магистърската програма "Кръгова икономика" на ВСУ "Черноризец Храбър" е първа по рода си в ЕС
Автор: Пламена Николова 14:43 / 29.11.2021Коментари (0)1189
©
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Вторият випуск на пилотната в България и в Европейския съюз интердисциплинарна магистърска програма "Кръгова икономика“ започна обучение във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър“. 25 студенти ще учат със стипендии, осигурени от Настоятелството на университета. Новата академична година в магистърската програма бе открита от проф. д. ик.н. Анна Недялкова – председател на Настоятелството на ВСУ "Черноризец Храбър" и Джордж Кремлис – почетен директор на Генерална дирекция "Околна среда“ в Европейската комисия, под чийто патронаж се провежда магистърската програма.

"Магистърската програма "Кръгова икономика“ на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър“ е първа по рода си в Европейския съюз. Това е чудесна инициатива, на която поставихме началото с проф. д.ик.н. Анна Недялкова преди три години“, каза по време на откриването Джордж Кремлис. Той допълни, че с квалификацията, която ще придобият студентите, ще могат да намерят своето място в професиите на бъдещето – в една подобрена екологосъобразна среда с нови модели на поведение, потребление и производство.

Проф. д.ик.н. Анна Недялкова изтъкна, че университетът и научната общност стъпват уверено към знанието за бъдещето, знанието за трансформацията на икономиката и обществото, които ще са новата реалност. Тя се обърна към студентите с думите: "Щастливци сте, защото имате шанса да сте сред първите, които ще разберат, че кръговата икономика – тази нова материя, тепърва ще роди специалности, професии и области на икономиката и обществената организация, за които още не подозираме. Имате шанса да мобилизирате своя потенциал за развитието на човечеството. Тя допълни, че членовете на Настоятелството са подкрепили проекта, за да създадат иновативен продукт и да стимулират бъдещото търсене на нов тип специалисти в широк кръг сфери.

Студентите, които ще се обучават със стипендии в магистърската програма, са с интереси в областта на екологията, опазването на околната среда, представители на неправителствени и на общински администрации от страната, предприемачи и др. "Очакваме в рамките на двата семестъра те да създадат разнообразни иновативни проекти, тъй като обучението е свързано с работа по конкретни задания“, коментира доц. д-р Елеонора Танкова, декан на факултет "Международна икономика и администрация“. Тя посочи, че ВСУ "Черноризец Храбър“ ще разработи и многоезична онлайн платформа за обучение, която ще се ползва от партньорите в проекта "Познаване на кръговата икономика в Черноморския басейн CIRCLECON - BSB 1021".

В рамките на проекта се проведе и работна среща с участието на Джордж Кремлис, Алкис Ставридис - инвестиционен консултант, кметове на общини, изследователи, учени, експерти, представители на НПО, професионални
©
те камари и бизнеса. Коментирани бяха въпроси, свързани с оценката на замърсяването, регулаторната рамка и управлението на местно, регионално и национално ниво, ролята на предприемачеството и поведенческите модели. ВСУ "Черноризец Храбър“ е водеща организация в проекта, с партньори от Гърция, Украйна, Грузия и Турция.

 

"Кръговата икономика е философия. Дълго време бяхме консуматорско общество, а сега ще започнем да разсъждаваме какво потребяваме и какъв е животът на отпадъците. В следващите години ще чуваме все повече думите "кръгова икономика“, "зелена сделка“, "въглеродни емисии“. Вярвам, че това са акцентите на бъдещето, а магистърската програма ще ни даде необходимите знания да изградим умения и да ги развием. Време е, готови сме да приложим европейските практики“, каза стипендиантът в програмата Галя Георгиева – магистър по комуникации, както и по информатика и компютърни науки, началник на отдел "Връзки с обществеността и адмитивно-правен“ към Общинския съвет във Варна.

В първия випуск студенти, който се дипломира през миналата година, се включиха експерти от общинската и районните администрации във Варна, пряко свързани с опазването на околната среда. В рамките на обучението те разработиха и предложиха решения на конкретни проблеми, част от които намериха практическо приложение и бяха представени на международни научни форуми.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: