Е.ОН България е продадено на чешката Енерго-Про за 133 млн. евро

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (7)
09:40 / 04.12.2011
4041
Германската компания E.ON е продала 100% от собствеността си в Е.ОН България на чешката фирма Енерго-Про в сделка на стойност 133 млн. евро. Това става ясно от съобщение на сайта на германската компания, цитирано от БНР.

Компанията, базирана във Варна, оперира 42 000 км електропреносна мрежа и през миналата година е доставила около 5,3 млрд. киловатчаса електроенергия.

Новият собственик на Е.ОН България е чешкото електроразпределително дружество Енерго-Про, чиято дейност е съсредоточена в Централна и Източна България, както и в регионите на Черно море и Кавказ.

Компанията има българско подразделение от 2000 г. насам и притежава и експлоатира осем водноелектрически централи, обединени в каскадитe Санданска Бистрица, Копринка и Петрохан.

Държавата притежава по 33% от капитала на Е.ОН България Мрежи АД и Е.ОН България Продажби АД, като в момента е в ход процедура по борсовата приватизация на държавните дялове.

През 2004 г. E.ON придоби мажоритарни дялове в мрежовия оператор и дистрибутора по време на приватизацията на българския енергиен пазар. От сливането на двете компании бе образувано Е.ОН България.

E.ON вънамерява да се освободи от активи за 15 млрд. евро до края на 2013 г., като до момента са осъществени сделки за над 9 млрд. евро, се казва в съобщението на компанията.


Виж коментарите (7)
Още новини от Новини от Варна:
Температури над 30 градуса до дни, вижте кога ще става за плаж
Голямо задръстване след катастрофа на входа на Варна
Министър Коритарова за ремонта на проблемния участък в Аксаково :...
Варненка: Стовари се с трясък пред очите ни!
С поне 10% вдигат заплатите по родното Черноморие 
С много слънце и топло време Варна изпраща седмицата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).