Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
EVN откри зелена зарядна станция за електромобили във варненски мол
Автор: Екип Varna24.bg 15:51 / 27.07.2021Коментари (0)1294
©
На 27 юли 2021 г. EVN откри официално първата си зелена зарядна станция за електромобили в гр. Варна. Тя се намира на ниво -1 в подземния паркинг на Grand Mall Varna, най-големият търговски център в Източна България. Тази зарядна станция за електромобили е поредната крачка на EVN  към по-зелено бъдеще и по-чиста околна среда в България.

 

Г-н Александър Сипек, председател на Съвета на директорите на "EVN България“, връчи на г-н Иво Генов, директор на Grand Mall Varna, специален зелен сертификат, който удостоверява, че доставяната от EVN енергия за зарядната станция е зелена, произведена от възобновяеми енергийни източници.

 

"Това е първата зарядна станция, която EVN открива във Варна. Това я прави специална за нас, защото за първи път откриваме станция извън Пловдив, където се намира нашата централа. Така броят на зарядните ни станции става вече 4 като имаме планове за увеличаване на техния брой и на други места. Затова се радваме се, че в лицето на Grand Mall Varna имаме отговорен партньор в тази наша първа стъпка в град Варна. Това е партньор, който споделя нашата визия за подкрепа и стимулиране на електромобилността и използването на зелена енергия“, заяви г-н Сипек при връчването на сертификата. "Приемаме откриването на колонката и като знак на доверие към EVN, като доставчик на електроенергията от свободен пазар за Grand Mall Varna“, добави той.

 

От своя страна г-н Иво Генов сподели: "За Grand Mall е от съществено значение да предоставя на своите посетители всички най-нови технологични възможности за пълноценно оползотворяване на времето, през което са в търговския център. Сега към микса от многобройни услуги, ние ще добавим възможността за нашите клиенти, докато пазаруват и се забавляват в магазините и заведенията, да оставят своите електромобили на зарядната станция. Допълнителен плюс е възобновяемата енергия, която осигурява EVN. Вярваме, че така Grand Mall допринася не само за удобството на своите посетители, но и за по-чиста и зелена градска среда във Варна.“

 

От името на Община Варна заместник-кметът Пламена Маринова приветства откриването на новата зарядна станция, като подчерта колко е важно за Общината бизнесът да се приобщава към идеята за зелена Варна.

 

Веднага след връчване на сертификата беше демонстрирано и зареждане на електроколонката, което се осъществява чрез мобилното безплатно приложение EVN2GО (за Android и iOS). Зареждането на зелената станция, намираща се на подземен паркинг ниво -1, ще е безплатно до 1 ноември 2021 г. като част от популяризирането на електромобилността в гр. Варна.

 

Първите три зарядни станции на EVN в България бяха открити през 2020 г. в Пловдив за обществено ползване. В ход е разширяване на тяхната бройка, като предстои откриване на две станции в Родопите - в Смолян и Пампорово.

 

Станциите са произведени от "Елпром ЕМЗ“ в град Шабла. Станцията в Grand Mall Varna е с два порта, позволяващи едновременно зареждане на два електромобила. Всеки порт е с мощност 22 kW, или обща мощност от 44 kW. Зарядната станция e с нормална скорост на зареждане, което позволява пълното зареждане на един електромобил средно за 2 часа. С оглед, че обикновено електромобилите само дозареждат своите батерии на публични станции, то скоростта на зареждане на колонката се очаква да бъде напълно достатъчна за средното време, което автомобилите прекарват в паркинга на Grand Mall Varna.

 

Групата на EVN България e част от австрийския енергиен концерн EVN AG и от 2005 г. е сред водещите търговци и доставчици на електроенергия и енергийни услуги в България. Освен в търговията на едро и дребно на свободен пазар, EVN България е активна и на регулирания сегмент в Югоизточна България, където обслужва 1.6 милиона клиенти и оперира разпределителната мрежа от 60 000 км. В групата влиза и втората по големина топлофикация в България в Пловдив. EVN България e активна и в производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници и търговия с емисии.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: