Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
ЕВРО2021 по хандбал става част от каузата БезОтпадъци
Автор: Пламена Николова 12:37 / 12.07.2021Коментари (0)1357
Евро 2021  по плажен хандбал за мъже и жени под надслов #БезОтпадъци ще се проведе от 13 до 18 юли на Южния плаж във Варна. В състезанието ще вземат участие над 1200 състезатели, 70 съдии и делегати и 230 доброволци.

Всички те ще бъдат ангажирани с идеята за намаляване на опаковките, като ще използват бутилки за многократна употреба по време на всички дни от първенството. Идеята за това осенява организаторите след среща със сдружение Power Jump, партньор по проект Красива и чиста България, част от дългосрочната програма на БГ Бъди активен _Място България.

"Вдъхновени от нашата среща с Мирослав Тодоров от сдружение Power Jump взехме решение, че нашето събитие трябва освен да събере разделно всички бутилки от вода  и да ги върне за рециклиране, то трябва и да бъде с минимално генерирано такова количество. За това се спряхме на бутилки за многократна употреба и диспенсъри за вода за всички участници във Евро2021. Смятаме, че така даваме добър пример не само в цяла България, но и в цяла Европа, тъй като това е мащабно международно събитие и по този начин ще представим Варна като град с устойчиви навици“, казва Росен Генов, президентът на българската федерация по хандбал . Според статистически данни, по време на големи спортни събития могат да се генерират до 750 000 пластмасови бутилки за няколко часа. "Ето защо е нужно да се търси промяна и глобалният обхват на спорта да се използва, за повишаване осведомеността сред феновете“, добавя г-н Генов.

Посетителите на шампионата ще бъдат ангажирани да събират разделно пластмасовите чашки и бутилки за вода, като на игрищата ще бъдат поставени 3 огромни инсталации, наречени Шишеяди, които ще "похапват“ бутилките на всички зрители по време на всички над 300 мача. В 3-те пункта за събиране на бутилки доброволци ще разясняват на посетителите на ЕВРО2021 как да намалят и оползотворяват ежедневните си отпадъци. "Eвропейското първенство по хандбал  е изключително събитие и сме щастливи, че ще успеем заедно да покажем, че може подобни мащабни събития да бъдат емблема на отговорно гражданско поведение. Поздравяваме организаторите за това, че са готови да направят първата крачка към преосмисляне на отпечатъка върху града ни, който оставят големите събития“, казва Мирослав Тодоров от PowerJump –"И напомняме за всички зрители – бутилките трябва да са празни и смачкани добре преди да бъдат изхвърлени.“

Игрищата са с капацитет над 2000 души, а след края на състезанието събраните пластмасови опаковки ще бъдат извозени за оползотворяване. Събраното количество опаковки ще бъде добавено към кампанията Искам да съм полезен…Рециклирай ме!, която тече за втора година в града. Кампанията има за цел да събере определено количество рециклируема пластмаса в замяна на което Партньорство за красива и чиста България ще подари градски мебели на Варна, които ще бъдат поставени в квартал Чайка, а какви да бъдат те избират гражданите. 

По време на първенството ще се проведе и комуникационна кампания насочена към зрителите, като тя ще включва различни инициативи, атракционни и игри с публика и участници, за ползите от разделното събиране и предаване за рециклиране, както и използването на бутилки за многократна употреба.

Проектът “Партньорство за красива и чиста България" се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола.

Още идеи как да живеем в по-чиста среда  може да откриете на сайта на инициативата thespot.bgbeactive.org.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Бум на коклюш в България
България в еврозоната
Смъртни случаи в България заради фентанил
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: