Един символ на Варна и България става днес на 143 години

Автор: Димитър Щерев
Коментари (0)
08:41 / 09.01.2024
861
Един от символите на Варна и България - Морско училище, навършва днес 143 години.

Темелите на родното морско образование са положени в Русе на основание Циркуляр №7/16 януари 1881 г. на Военното министерство на Княжество България. В циркуляра се обявява, че се формира Морско училище, считано от 9 януари 1881 г.

За инициатор на формирането на учебното заведение историята посочва капитан-лейтенант Александър Егорович Конкевич, "заведующ“ Флотилията и Морската част (официалното название на ВМС на България през ХІХ в.).

Пръв началник на Морското училище е подпоручикът от корпуса на флотските механици Павел Алексеевич Машнин, който остава на тази длъжност до март 1882 г.

Днес лично кметът на Община Варна Благомир Коцев ще участва в събития във Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров“. Тържествената церемония ще се проведе в зала "Вапцаров“.

След това - в 11 ч. кметът ще се срещне с министъра на иновациите Милена Стойчева. Срещата е съвместна с ректорите на всички варненски университети. Темата на форума е внедряването на дълбоки технологии, както и превръщането на град Варна в привлекателен център за иновации. Форумът ще се проведе от 11 ч. в Икономическия университет във Варна.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Задържаха съдийка, буйствала в районно управление във Варна
Лошо му се пише на наркодилър продавал дрога във Варна
Безплатни консултации във Варна за хора със сърдечно-съдови забол...
Войната с боклука във Варна започна: Затягат мерките, налагат по-...
Започват ремонти в четири училища във Варна, вижте кои
Един от най-големите конкуренти на варненското пристанище с инвес...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).