Единствено във Варна: "Училище за грим“ подкрепя онкоболни жени

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
08:51 / 01.07.2020
1752
В началото на юли инициативата "Училище за грим“, която се реализира единствено в “Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков" ЕООД, в рамките на Програма за психосоциална подкрепа на онкологични пациенти и близките им, става на годинка.

Идеята е на професионалния гримьор Илияна Начкова, която от миналия юли се ангажира да дава уроци на дамите с онкологична диагноза как да се погрижат за грима си след страничните ефекти на химиотерапията. Четири пъти в месеца дамите имат възможност напълно безплатно да научат тайните на нанасянето на грим, корекция на недостатъците, включително и подчертаването на миглите и веждите, които са най-често засегнатите части от лицето при медикаментозно лечение на онкологичните заболявания. Жените, които посещават безплатните уроци, научават много полезна информация за качествата и предимствата на различните видове козметиката, тънкостите при полагането на основата, малки "хитринки“ за прикриване на несъвършенствата и най-важното – че красотата е въпрос на лична нагласа, а поддържането на добрия външен вид, независимо от обстоятелствата - безценен помощник в подкрепа на доброто самочувствие. Освен напътствия жените, записали се предварително, получават и напълно безплатен цялостен грим.

От скоро към Илияна се присъедини и Божена Йоцова, която се грижи за най-пострадалата част от женското лице в резултат на химиотерапиите – веждите. Тя помага на жените да поддържат добра визия на веждите, преподава им и уроци как да прикрият липсата им до настъпване на възстановителния период. Божена работи с напълно безвредна къна, която не предизвиква алергични реакции при жените на химиотерапия.

Освен как професионално да нанасят грима си, дамите, които посещават безплатните уроци, научават много полезна информация за качествата и предимствата на различните видове козметиката. Те получават съвети от дипломирания фармацевт Надя Йорданова по въпросите със състава на продуктите и как да го разчитат в листовките, как се нанасят и как да се прилагат в комбинация. Освен това те могат да научат как да се справят при кожни проблеми или увреждане на лигавиците. Напълно безплатно, в рамките на инициативата "Училище за грим“, те получават индивидуален план за ползване на грим и козметика, която е най-подходяща за тяхната кожа, в зависимост от медикаментите, които им се вливат и страничните ефекти, които те оказват на организма им. Дамите, които имат въпроси по темата, могат да се свържат с Надя Йорданова на yordanovaonco@abv.bg.

"Поради факта, че нашите клиенти са онкоболни жени със слаб или липсващ имунитет мерките за дезинфекция и стерилност винаги са били на най-високото възможно ниво", подчерта Илияна Начкова. “Сега, в условията на перманентна опасност от заразяване с COVID-19, продължаваме да работим в условията на максимална безопасност за нашите клиентки", категорична е авторката на иницативата "Училище за грим“.

За първи път "Училище за грим“ отвори на 3 юли в кабинета на психолога в База 2 на СБАЛОЗ - Варна, в кв. “Аспарухово". И сега, след края на извънредното положение, графикът остава същият – първите три среди от месеца в база 2 в кв. "Аспарухово“ и в сградата на Диагностично-консултативния блок на бул. "Цар Освободител“ 100 – всеки последен петък от месеца от 10 до 12 часа. Желателно е предварително записване на 0899 70 73 94 - Гергана Иванова, клиничен психолог или на страницата на Психосоциална подкрепа към СБАЛОЗ - Варна във Фейсбук.

График до края на юли:

Диагностично-консултативен блок, зала 33(бул. Цар Освободител 100)

- 26.06.2020г. ( Петък )

- 31.07.2020г. ( Петък)

База 2, кабинет на психолога( кв. Аспарухово)

- 01.07.2020г. ( Сряда )

- 08.07.2020г. ( Сряда )

- 15.07.2020г. ( Сряда )

- 22.07.2020г. ( Сряда )

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна
Възпитаник на ТУ-Варна от Австралия посети вуза 35 години по-късн...
Студенти от МУ-Варна се представиха на важен международен форум
Внимание! "Синята зона" не работи в празничните дни във Варна, но...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).