Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Една от кулминациите на "Варненско лято“ е утре, не я пропускайте!
Автор: Пламена Николова 12:45 / 01.08.2019Коментари (0)2199
©
Очакваният с вълнение от ценителите гастрол във Варна на признатия по цял свят полски оркестър Синфония Варсовия ще бъде утре, 2 август, от 19 ч. На сцената в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център заедно с полските гости ще излязат и трима титуловани европейски музиканти. Един от кулминационните моменти на Международния музикален фестивал "Варненско лято“ 2019, концертът ще потопи фестивалната публика в блясъка на класическата камерна музика от XVIII век с програма от творби на Моцарт и Хайдн.

Диригент на оркестъра ще бъде уважаваният маестро на флейтата Филип Бернолд, солисти в проекта са Огюстен Дюме – един от знаковите цигулари от втората половина на ХХ век и изявеният виолист Жерар Косе. 

Ще прозвучат Дивертименто KV 205 и Симфония концертанте от Моцарт и Симфония №85 “Кралицата“ в си бемол мажор от Хайдн.

Синфония Варсовия е ансамбъл със стремително развитие. Основан е през 1984 г. във Варшава от легендарния цигулар Йехуди Менухин. Синфония Варсовия е един от най-титулуваните оркестри в Европа и света. Забележителни, влезли в музикалната история, са концертите и звукозаписите на оркестъра със сър Йехуди Менухин. Синфония Варсовия работи с големите диригенти на нашето време Клаудио Абадо, Валери Гергиев, Роберто Тревино, а големият полски композитор Кшиштоф Пендерецки от 1997 г. е свързал името си с оркестъра, на който е музикален директор. Над 300 компактдиска има в дискографията на оркестъра, много от тях с престижни награди. Варшавските музиканти скоро ще имат нов дом – Център Синфония Варсовия – многофункционално съвременно място с ултрамодерна архитектура, което ще промени общуването с изкуството им.  

Филип Бернолд е професор и ръководител на катедрата по флейта в Националната консерватория в Париж. През 1987 г. печели първа награда на Международния конкурс "Жан-Пиер Рампал“ в Париж и това му проправя път към международна солова кариера с известни солисти и оркестри, от Ростропович до Рампал.

Сред оркестрите, с които е концертирал, са тези на Париж, Токио, Будапеща, Москва. Свирил е под палката на диригенти като Менухин, Гардинър, Мазел, Нагано. Изпълненията на Филип Бернолд го отвеждат на престижни сцени - от Париж до Сеул, от Лондон до Москва и до най-големите фестивали по света. Дирижира оркестри като "Синфония Варсовия“, Оркестър "Симон Боливар“ (Каракас), Филхармонията на Баден-Баден, Камерен оркестър на Париж и Женева, Kanazawa Еnsemble (Япония) и Cappella Istropolitana. Първият диск на Филип Бернолд през 1989 г. печели Голямата награда на Академия "Шарл Крос“. Оттогава той е записал повече от 20 компактдиска с Harmonia Mundi, EMI и други големи музикални компании.  

Огюстен Дюме е определян от музикалната критика като "майстор на класическия френски стил“ и често е сравняван с великите цигулари на ХХ век. Има изключително успешна кариера, големите постижения в която са интегралите. Една от първите му изяви, поощрени горещо от критика и публика, е записът на всички сонати за цигулка и пиано на Бетовен за Дойче грамофон. Цигуларят е изнасял концерти и е записвал с всички значими оркестри – Берлинската филхармония, Филхармонията на Лос Анджелис, на Монреал, Филхармонията на Япония и много други. Режисьорът Жерар Корбио, известен с филмите си "Повелителят на музиката“ и "Фаринели“, създава документалния филм "Огюст Дюме – да оставиш следа в сърцето“. От 2004 г. Огюст Дюме ръководи катедра цигулка и камерна музика в Кралската академия за талантливи млади солисти "Music Chapel Queen Elisabeth" в Брюксел. Под негово ръководство те печелят награди от най- престижните международни конкурси. Дюме се изявява и на диригентския пулт. 

Жерар Косе е признат за един от най-големите виолисти на нашето време като солист и камерен изпълнител. Има издадени над 25 компактдиска от големи звукозаписни компании. Международно признание получава в средата на 70-те години като съосновател и соло виолист в ансамбъла на Пиер Булез "Интерконтемпорен“. С особен интерес към новия репертоар за виола, той прави премиерните изпълнения на над десет концерта, написани специално за него. С активната си концертна дейност Жерар Косе допринася за утвърждаването на виолата като солов инструмент. Концертира съвместно с Гидон Кремер, Максим Венгеров, Франк Петер Цимерман, Хаген Квартет и мнoго други. Свири на виола "Гаспаро да Сало“ от 1560 г.



Още по темата: общо новини по темата: 106
22.07.2022 »
28.06.2022 »
27.06.2022 »
24.06.2022 »
13.04.2022 »
01.09.2021 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: