Една от кулминациите на "Варненско лято“ е утре, не я пропускайте!

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
12:45 / 01.08.2019
2235
Очакваният с вълнение от ценителите гастрол във Варна на признатия по цял свят полски оркестър Синфония Варсовия ще бъде утре, 2 август, от 19 ч. На сцената в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център заедно с полските гости ще излязат и трима титуловани европейски музиканти. Един от кулминационните моменти на Международния музикален фестивал "Варненско лято“ 2019, концертът ще потопи фестивалната публика в блясъка на класическата камерна музика от XVIII век с програма от творби на Моцарт и Хайдн.

Диригент на оркестъра ще бъде уважаваният маестро на флейтата Филип Бернолд, солисти в проекта са Огюстен Дюме – един от знаковите цигулари от втората половина на ХХ век и изявеният виолист Жерар Косе. 

Ще прозвучат Дивертименто KV 205 и Симфония концертанте от Моцарт и Симфония №85 “Кралицата“ в си бемол мажор от Хайдн.

Синфония Варсовия е ансамбъл със стремително развитие. Основан е през 1984 г. във Варшава от легендарния цигулар Йехуди Менухин. Синфония Варсовия е един от най-титулуваните оркестри в Европа и света. Забележителни, влезли в музикалната история, са концертите и звукозаписите на оркестъра със сър Йехуди Менухин. Синфония Варсовия работи с големите диригенти на нашето време Клаудио Абадо, Валери Гергиев, Роберто Тревино, а големият полски композитор Кшиштоф Пендерецки от 1997 г. е свързал името си с оркестъра, на който е музикален директор. Над 300 компактдиска има в дискографията на оркестъра, много от тях с престижни награди. Варшавските музиканти скоро ще имат нов дом – Център Синфония Варсовия – многофункционално съвременно място с ултрамодерна архитектура, което ще промени общуването с изкуството им.  

Филип Бернолд е професор и ръководител на катедрата по флейта в Националната консерватория в Париж. През 1987 г. печели първа награда на Международния конкурс "Жан-Пиер Рампал“ в Париж и това му проправя път към международна солова кариера с известни солисти и оркестри, от Ростропович до Рампал.

Сред оркестрите, с които е концертирал, са тези на Париж, Токио, Будапеща, Москва. Свирил е под палката на диригенти като Менухин, Гардинър, Мазел, Нагано. Изпълненията на Филип Бернолд го отвеждат на престижни сцени - от Париж до Сеул, от Лондон до Москва и до най-големите фестивали по света. Дирижира оркестри като "Синфония Варсовия“, Оркестър "Симон Боливар“ (Каракас), Филхармонията на Баден-Баден, Камерен оркестър на Париж и Женева, Kanazawa Еnsemble (Япония) и Cappella Istropolitana. Първият диск на Филип Бернолд през 1989 г. печели Голямата награда на Академия "Шарл Крос“. Оттогава той е записал повече от 20 компактдиска с Harmonia Mundi, EMI и други големи музикални компании.  

Огюстен Дюме е определян от музикалната критика като "майстор на класическия френски стил“ и често е сравняван с великите цигулари на ХХ век. Има изключително успешна кариера, големите постижения в която са интегралите. Една от първите му изяви, поощрени горещо от критика и публика, е записът на всички сонати за цигулка и пиано на Бетовен за Дойче грамофон. Цигуларят е изнасял концерти и е записвал с всички значими оркестри – Берлинската филхармония, Филхармонията на Лос Анджелис, на Монреал, Филхармонията на Япония и много други. Режисьорът Жерар Корбио, известен с филмите си "Повелителят на музиката“ и "Фаринели“, създава документалния филм "Огюст Дюме – да оставиш следа в сърцето“. От 2004 г. Огюст Дюме ръководи катедра цигулка и камерна музика в Кралската академия за талантливи млади солисти "Music Chapel Queen Elisabeth" в Брюксел. Под негово ръководство те печелят награди от най- престижните международни конкурси. Дюме се изявява и на диригентския пулт. 

Жерар Косе е признат за един от най-големите виолисти на нашето време като солист и камерен изпълнител. Има издадени над 25 компактдиска от големи звукозаписни компании. Международно признание получава в средата на 70-те години като съосновател и соло виолист в ансамбъла на Пиер Булез "Интерконтемпорен“. С особен интерес към новия репертоар за виола, той прави премиерните изпълнения на над десет концерта, написани специално за него. С активната си концертна дейност Жерар Косе допринася за утвърждаването на виолата като солов инструмент. Концертира съвместно с Гидон Кремер, Максим Венгеров, Франк Петер Цимерман, Хаген Квартет и мнoго други. Свири на виола "Гаспаро да Сало“ от 1560 г.

Виж коментарите (0)

Още по темата (106):
22.07.2022 Международният джаз фестивал "Варненско лято" започва на 29 юли
28.06.2022 Ново име в концерта тази вечер на ММФ "Варненско лято"
27.06.2022 Започна ММФ "Варненско лято"
24.06.2022 Мащабен концерт открива Международния музикален фестивал "Варненско лято" на 25 юни
13.04.2022 "Пролетни гласове" с балет и музика във "Варненско лято за деца"
01.09.2021 Четири концерта са включени в бароковия модул на ММФ "Варненско лято"
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).