Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Една седмица имат училищата от Варненско да кандидатстват за обучителната програма "Училища за пример"
Автор: Пламена Николова 13:52 / 23.03.2021Коментари (0)1717
©
Седем дни остават до крайния срок за кандидатстване за втория випуск на програма “Училища за пример" на фондация “Заедно в час". Програмата е двугодишна и подкрепя училищата да разработват и прилагат устойчиви и ефективни практики за преподаване и управление на училището, които допринасят за успеха на всеки ученик. Участието в програмата е безплатно за училищата, като за включените курсовете са включени в регистъра на МОН и всички, които ги завършат успешно, получават квалификационни кредити

Крайният срок за кандидатстване е 30 март през формуляр на сайта www.zaednovchas.bg.

За участие в програмата могат да кандидатстват всички държавни и общински училища от областите Варна и Добрич, без значение от населеното място, броя учители и профила на училището. Ключово условие за участие е училищните екипи да са мотивирани и да търсят училищна промяна, която поставя учениците в центъра на обучителния процес. 

Преди крайния срок, на 25 март (четвъртък), предстои и специално онлайн събитие, където директорите и представители на училищата могат да зададат свободно своите въпроси за програмата, обученията или да научат повече от участници от първия випуск на програмата. Уебинарът ще се проведе от 17:00 в zoom и изисква само предварителна регистрация тук.

“Програмата е особено ценна в момента, защото отговаря и на част от новите нужди на училищата, породени от пандемията и дистанционното обучение - умения за справяне с предизвикателствата и несигурността на бъдещето, въвеждането на нови методи на преподаване и сплотяване и ефективно организиране на училищната общност.", споделя Ивелина Пашова, ръководител на програмата. 

Програма "Училища за пример“ е двугодишна и се състои от две неразделни части: курс "Лидерство в училище“ и допълнителни курсове по избор на училището, свързани с различни методи на преподаване. Всеки курс включва работа по конкретен училищен проект, надграждащи обучения и менторска подкрепа. Програмата е наследник на успешната Академия за лидери в образованието на Фондация "Америка за България“ и стъпва върху натрупания през годините опит в обученията на екипа на "Заедно в час“.

Участието в обученията и менторската подкрепа са безплатни за училищните екипи. 

Пилотното издание на програмата започна през миналата година с 26 училища от 15 области на страната с разнообразен профил и контекст. Заради пандемията всички обучения до момента се провеждаха в онлайн форма. В първия випуск са и две варненски училища - ОУ "Йордан Йовков" и VII СУ "Найден Геров". 

Освен обучения за лидерските екипи училищата преминават още през менторска подкрепа, която се осъществява от опитни учители, директори и образователни експерти. Менторите посещават училищата и им помагат при изпълнението на заложените цели по време на цялата програма. Всички те са възпитаници на програма "Нов път в преподаването“ на "Заедно в час“ и “Академия за лидери в образованието" с опит в обучението на учители. 

Обученията са създадени от екипа на "Училища за пример“, в който основните експерти са Ивелина Пашова, Кристина Николова и Симеона Маринова. Те имат богат опит като обучители в образованието и социалната сфера. В разработването им са участвали и външни консултанти и международни експерти като д-р Рита Санчез Гонсалез и д-р Александра Томас от Колумбийския университет в Ню Йорк.

“Заедно в час" е неправителствена организация, която вече 10 години работи за осигуряване равен достъп до качествено образование за всяко дете. Мисията на организацията е да развива нови учители, да подкрепя училищни екипи и да изгражда партньорства за въвеждането на добри практики в образователната система. "Заедно в час" е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация "Америка за България" и е част от глобалната образователна мрежа Teach For All.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: