Еколози: Южен поток е опасен, добивът на шистов газ – също

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:06 / 19.07.2010
1749
За пореден път еколозите се обявиха против съвместните ни енергийни проекти с Русия. Според тях "Южен поток" само ще затвърди зависимостта ни от руското синьо гориво. Природозащитниците са несъгласни и с алтернативата - добиването на шистов газ у нас.

Екологичните организации се обявиха против лансираната от американския посланик идея за добиването на шистов газ у нас. Преди седмица Джеймс Уорлик съобщи, че компанията "Шеврон" има интерес да започне проучвания в близост до българо-румънската граница на североизток. Интерес проявява и още една компания със седалище в Тексас според официално информация на МИЕТ. Заявките им за препроектни проучавния на общо седем находища чакат одобрение. Еколозите обаче са категорични, че добиването на шистов газ е скъпо и опасно, заради технологията.

Тодор Тодоров, Сдружение "За земята": "Това не е подходящо за нас. Прави се на голяма дълбочина. Използват се химикали, в близост до населени места..."

Природозащитниците не за породен път се обявиха и срещу руските енергийни проекти. Те отново посичаха, че и АЕЦ "Белене", и Бургас - Александруполис, са опасни за околната среда. Що се отнася до "Южен поток" все още няма достатъчно данни, тай като проектът не е изготвен. Но и на този етап могат да бъдат посочени достатъчно аргументи против.

Еколозите са единодушни, че бъдещето на българската енергетика е във възобновяемите източници. Те щели да осигурят независимост на страната от руското синьо гориво и в същото време поевтиняване на електроенергията.

Източник: EkipNews.com


Виж коментарите (0)

Още по темата (276):
15.03.2022 Вучич: България трябва първо да попита Сърбия, ако ще спира руския газ
14.01.2021 Внасяме 225 млн.куб.м. азерски газ по стария газопровод от Гърция
02.01.2021 "Газпром": "Турски поток“ е съвременен, ефективен и сигурен газопровод
01.01.2021 Борисов: България е с най-ниския дефицит в Европа
31.12.2020 Вече получаваме природен газ от Азербайджан
29.12.2020 Вучич обяви официалното откриване на "Балкански поток“
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).