Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Еколози насърчават общините във Варна да оземляват социално слаби
Автор: Екип Varna24.bg 10:22 / 01.06.2020Коментари (0)1316
©
Половината от общините в Североизточния регион на планиране отдават за ползване земеделски земи от общинския си поземлен фонд без търг и конкурс. Нито една от тях обаче не подпомага чрез тях социално слаби жители на общината. Това установи проучване на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. Изследването имаше за цел да проучи наличието на местни политики за използване основно на необработваеми земи, като част от социалната политика на общините.

Обхванати са 22, или малко над 62%, от общините в областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен. 14 от общините категорично заявяват, че не прилагат политики и схеми за подпомагане на малоимотни и социално слаби жители чрез предоставяне на земеделски земи, а други 8 отказват да отговорят. Като едно от основанията за липса на такива политики е посочено: "защото не е отразено в наредбата за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество“, която се приема от самите общински съвети.

Търсенето на нови възможности за социална подкрепа на уязвими групи от населението на местно ниво е особено актуално в условията на  глобалната пандемия от COVID-19, коментира Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. Липсата на достатъчно финансови възможности за подпомагане в национален мащаб, поставят въпроса за подкрепа на местно равнище, като се използва потенциала на всички материални ресурси, включително на земите от общинския поземлен фонд.

В условията на глобална икономическа криза се повишава значението на делегираното нормотворчество на местно ниво и местното самоуправление за преодоляването на икономическите последствия, смята адвокат Александър Асенов. По думите му, използването на общински земеделски земи за подпомагане на социално слаби не само не противоречи на финансовите интереси на общината, но и ще спомогне за оптимизиране на финансовия и социален пакет от мерки в подкрепа на уязвимите групи граждани.

Предложението на еколозите към местните власти е да използват неблагоприятната икономическа ситуация, за да намалят процента на пустеещите земи в общините и в същото време да стимулират земеделско производство за задоволяване на собствени нужди от домакинствата. Готови са да предоставят и консултации на общинските власти в тази насока.

Проучването е реализирано по проект "Застъпническа кампания за активно използване на общинските земеделски земи“, финансирано от "Грийн Грантс Фонд“ с подкрепата на Екологично сдружение "За Земята“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: