Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Екорицари изнесоха 250 кг боклук от гората над "Аспарухово"
Автор: Екип Varna24.bg 08:34 / 05.04.2016Коментари (1)1272
На 3 април успешно премина инициативата за почистването на горските пътища и пътеки, петата инициатива под мотото "Да спасим горите край Аспарухово", похвалиха се организаторите на.

"Участие взеха 27 човека, сред които един чужденец и жена от южна България. В акцията участваха и деца, най-малкото от които на 8 години. Събрахме 44 чувала с общо около 250 кг бокулци. Почистени бяха над 15 км горски пътища и пътеки. Маркирани бяха 3 големи сметища, данни за които предстои да бъдат внесени в район "Аспарухово" на община Варна и горското. Основната част на акцията продължи 6 часа.

Всички участници бяха доволни от хубавото слънчево пролетно време и обществено-полезната разходка на чист въздух сред природата. Някои от тях за първи път вървяха в тези близко разположени до гр.Варна гори и бяха много приятно изненадани от тяхната красота в районите, в които нямаше сечища.

С тази акция, извършена един ден преди официалното начало на седмицата на гората, варненци и гостите на града за пореден път показахме, че обичаме горите край града си и сме готови да отделим време и усилия за да бъдат те по-чисти и по-хубави. Но искаме още веднъж да обърнем внимание, че ако боклука може да се почисти за един два дни, то изсечените дървета не могат да се възстановят за десетилетия, така че призоваваме гражданите и институциите да положат усилия и да не допускат законен и незаконен дърводобив в горите над кв. "Аспарухово".

Във връзка със седмицата на гората ние призоваваме всички любители на природата да се включат в една или повече от предвидените акции за района на гр. Варна, организирани от горските институции:

Залесяване в горите над кв. "Аспарухово" с дъб(цер) - отдел 292. Дата: 06.04.2016г. Час: 10:00-12:00. Организатор Североизточно държавно предприятие с ТП ДГС Варна. 

Участие в празник на гората в парк "Златни пясъци". Място инф.център на ПП "Златни пясъци" до хотел Зора. Дата: 09.04.2016г. Час 10:00-14:00 - игри за деца за лесовъдската професия, раздаване фиданки за засаждане. Организатор Регионална дирекция по горите -Варна и Природен парк "Златни пясъци"

Посещение на пътуваща изложба - горски павилион. Място - гр.Варна, до вход Морска градина до ФК. Дата 09.04.2016г. Начало от 11:00. Организатор - Изпълнителна агенция по горите.", призоваха организаторите.

Те разказаха още: "Първият по-голям обект на почистването бе една голяма поляна известна сред местното население като "Пионерската поляна". Въпреки че пътят до нея е едва 5-8 мин. от центъра на квартала, и само 2-3 минути от отводнителния канал, то зеленината там (борова гора от долу и смесена широколистна гора от горе и ляво и дясно) придава прекрасно пролетно усещане.

Първите чували с отпадъци разположихме до един контейнер до отводнителния канал в края на квартала, след което групата продължи нагоре от източната страна на така нареченото "сухото дере". След почистването на една красива полянка, на която бяха горили кабели, продължихме по тесен горски път, който на места бе разбит от свличането на земни маси по време на наводнението от юни 2014 г. Явно водната стихия бе свлякла много битови отпадъци, които се бяха спрели в гъсти храсталаци. Това обаче не отказа ентусиастите да почистят дори и тези трудно достъпни места. Изключително голям хъс към почистването проявяваше и най-малкият участник в групата - 8 годишно момиче, което бе за първи път в такава мащабна акция и успя да извърви целия преход.

Колкото повече се отдалечавахме от населеното място, толкова по-малко ставаха отпадъците по пътя, а доста доброволци бяха учудени от сравнително малкото боклуци както на поляните, така и покрай пътя. Спряхме се до мястото, където през май 2015г. открихме жива дива сърна, паднала в една необезопасена шахта на ВиК. Някои от участниците имаха неотложни ангажименти и напуснаха акцията по-рано, като те носеха надолу пълни чували. Към групата се присъединиха и още 2 човека и така хората взели участие в акцията станаха 27. Налагаше се да се изчакваме. Това забавяше похода, а вероятно горските служители са имали и други ангажименти, защото те продължиха напред и повече не се засякохме с тях. Малко по-малко стигнахме до известната на местното население и любителите на разходките край Варна - "Арап чешма", разположена в близост до красива кедрова гора и само на стотина метра от последните къщи на селищното образувание "Боровец север" . Местността около тази чешма е много предпочитано за пикник, тъй като до там има и лесен достъп за МПС. Там срещнахме и повече хора, които запознахме с инициативата "Да спасим горите над Аспарухово" и акцията по почистването.

След премахнахме боклуците на това прекрасно място последва най-трудната част от прехода - пренасяне на ръце тежките чували с отпадъци на 1,5 км до най-близкия контейнер, разположен на главния път, по който се движи крайградския автобус с номер 46. Отпадъците разположени около почвения път между гората и населеното место бяха твърде много за да се съберат, а и това не беше задача на акцията. В този район видяхме и едно голямо нерегламентирано сметище. 

20 пълни чувала оставихме до контейнера, направихме снимки и се върнахме обратно към гората, за да продължим дейността по почистването. Посетихме мястото на интензивната сеч проведена през 2014г., където преди 1 година бяхме поканили медии и институции по време на нашето второ мероприятие.

Пътят продължи на юг с цел за да заобиколим стръмното дере и да отнесем напълнените чували до контейнер на същия главен път, разделящ с.о. "Боровец- север" от с.о. "Боровец юг". От тук пътя на групата направи завой и се насочи на север и по надолнището към квартал "Аспарухово". Отново се наблюдаваше закономерността - горите да са най-чисти, когато в тях не са се извършвали мероприятия (т.е. законни или незаконни сечи), и когато са по-отдалечени от селищата.

Основните участници в акцията приключиха в 15 часа, като изнесоха торбите с отпадъците до контейнера на обръщача на автобус номер 2 в кв.Аспарухово. Така торбите със смет наброиха 44 с тегло от около 250 кг. Умората от 10-12 километровия преход с торби с отпадъци си каза думата и желаещи за следващия обход на горите останаха само двама. Те изминаха още десетина километра през гората като почистиха пътеки и пътища с туристическа маркировка и изхвърлиха още 3-4 торби с отпадъци."

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 05.04.2016 г.
0
 
 
Принципно е хубаво начинание, стига да не се използва за реклама и показност на разни забравени активисти.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: