Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Екорицарите в "Аспарухово" с нови разкрития
Автор: Екип Varna24.bg 14:43 / 30.06.2015Коментари (0)1088
©
На 28 юни група граждани от Варна проведе четвъртата обществена акция под мотото: "Да спасим горите край Аспарухово 4".

"Дейността включваше информационна кампания сред хората, обитаващи имоти във варненския квартал "Аспарухово" и варненското селищно образувание "Боровец Север", разположени не далеч от горските площи, както и поход сред запазените гори и сред сечищата, извършени в последните 12 месеца между квартала и селищното образувание, съобщават организаторите.

"Целта на кампания беше хората, които живеят непосредствено до горите край кв. "Аспарухово" да се информират, че сечи в тези гори не се планират поне до 2017 г., съгласно официално писмено становище, извоювано от нас след внасяне на подписка от близо 2000 човека, и също така ако видят нарушители да подадат ефективен сигнал. На листовките, които раздавахме, бе изписан прекият телефон на държавното горско стопанство Варна, подходящ за подаване на сигнал в работно време и тел.112 за подаване на сигнал вечерта и през нощта, както и по време на празници, в събота и неделя. На гражданите показвахме и предоставяхме и специално разработена от нас карта на основата на горска карта, в която са отбелязани номерата на горските отдели. С помощта на нея, всеки може да подаде много прецизен сигнал за местоположението на нарушението в гората, което да доведе до своевременно пристигане на горските служители. В листовката бе обърнато внимание и на това, че закупуване на нелегална дървесина води до стимулиране изсичането на дървета, които е доста вероятно да се добиват от горите над кв."Аспарухово".

Походът започна с посещение на мястото, където намерихме падналата във ВиК шахта сърна по време на предходния ни поход от 16.05.2015г. Въпреки подадения сигнал и обещанието, че ще поставят постоянен капак на шахтата, видяхме, че е предприета само временна мярка - поставяне на дървен палет и предупредителна лента на 2 метра около шахтата. До "Боровец Север" преминахме през добре запазена смесена широколистна гора, идеална за разходка в летните жеги. Първият човек, който видяхме в "Боровец Север" бе възрастна жена, хвърляща торба с отпадъци в нерегламентирано сметище.

По време на информационна кампания, ни направи впечатление, че хората ставаха все по-емоционални с приближаване на местата на големите сечища, извършени през последните 12 месеца, едно от които е разположено непосредствено до къщите и вилите им.

Местните споделяха, че са чували ужасния шум от резачките още от 4 часа сутринта. Походът продължи през сечището, на което бяхме поканили всички медии и представители на общинската и местната власт на 04.04.2015г. Към грозната картина от отрязаните дървета и нахвърляните клони се добавяше и тази от множеството битови отпадъци от две нерегламенитрани сметища в горната част на дерето, слизащо към ул. "Моряшка".

След 30-40 ужасни минути, отново влязохме в красивата гора и се спуснахме към квартал "Аспарухово" за да завършим похода с прегръдка на най-старото живо дърво в североизточна България - хилядолетния чинар, разположен в бившата фабрика "Първи май".", пишат организаторите в социалната мрежа.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Конфликт Израел-Газа
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: