Екосдружение притеснено от предстояща сеч на дървета в "Аспарухово"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:23 / 16.08.2017
1389
Според официална обява залепена в сградата на горското във Варна, на 21 август 2017г., понеделник, от 10:00 в заседателната зала на четвърти етаж ще започне провеждането на обществено обсъждане на инвентаризация, горскостопански карти, планове за ловни дейности и опазване от пожари, както и горскостопански план 2017-2026 на горските територии държавна собственост в района на дейност на ТП Държавно горско стопанство Варна, част от Североизточното държавно предприятие ДП, гр.Шумен.

От инициативата "Да спасим горите край Аспарухово" обърнаха внимание, че в проекта е предвидено извършване на множество сечи, част от които попадат и във водосбора на поройните дерета, причинили десетки смъртни случаи, и множество материални щети за хиляди варненски граждани през юни 2014г. Ние призоваваме всички варненци да защитят зеленото богатство около града ни и да подкрепят нашето искане да не се извършва дърводобив в горите над кв. "Аспарухово" през следващите 10 години.

Инициативата "Да спасим горите край Аспарухово" започна своята дейност от март 2015г., когато с протест и подписка, подкрепена от близо 2000 души, внесохме исканията до компетентни институции. След разговори с представители на Североизточното държавно предприятие и неговото подразделение ТП ДГС Варна получихме официално становище, че до края на 2017г. и изработването на новия горскостопански план, сечи няма да бъдат извършвани в горите край квартал "Аспарухово" освен при крайна необходимост. И това вече повече от две години е факт.

От пролетта на 2015г. до сега ние проведохме десетки походи и разходки в горите край кв. "Аспарухово". Организирахме почистване на горските пътеки, участвахме в засаждане на характерните за района дъбови дръвчета, подавахме сигнали за незаконна сеч и за пожари, запознахме се с множество горска документация, подадохме информация за находища на защитени видове, направихме обходи с независим горски експерт.

Ние продължаваме да считаме, че горите около кв. "Аспарухово" са едно уникално богатство за жителите и гостите на гр.Варна и трябва да се стопанисват в полза на обществото като рекреационни и защитни гори, коментират от организацията.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...
Община Варна обяви свободните места за първо класиране в детските...
На прага на летния сезон сериозен проблем тревожи бранша по морет...
Вход свободен и празнична програма на 6 май в Парк-музей "Владисл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).