Ексцентричен художник реди изложба във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:57 / 10.05.2023
613
"ДЮРЕР срещу ДЮНЕР" се казва поредната провокативна излобжа на скандалния Калоян Илиев - Кокимото. Графика, рисунка, живопис и обекти реди той в Дома на архитекта във Варна. Откриването е на 20 май от 19 ч. Изложбата ще остане до 20 юни, научи Varna24.bg.

Посредством намесата си в графичните творби на Дюрер създадох нова идентичност и визуално позициониране на произведенията на автора в настоящето, с ясното съзнание, че този акт ще предизвика конвенционалните подходи на зрителя към класическия творец от една страна и съвременния от друга. Импулсът за този род манипулация дойде от пейзажа на глобално объркване и промяна по отношение възприемането на изобразителното изкуство днес. Докато Интернет донесе отвореност и достъп, наблюденията ми установиха "основна тревожност“ в разбирането за понятието изкуство. Много фактори от близкото минало досега са причина за това объркване, в резултат на което хората загубиха връзка с изкуството на големите майстори, а навлизането и популяризирането на съвременното ги довърши. Масовата култура се осмива и отхвърля, но именно тя е тази, която е достъпна за всички. Груба, брутална и честна или сладникава, лигава и тривиална, тя ни служи във всяко едно свое проявление, като лесно разпознаваем символ на времето в което живеем, казва Кокимото.

Той е роден 1979 г. във Варна. Живее и работи във Варна и София. Завършил е своето художествено образование във Факултета по изобразителни изкуства към Университета "Св. Св. Кирил и Методий", Велико Търново, магистърска степен - специалност "Графика" (2007) и е специализирал в графичния департамент на Академията за изящни изкуства "Владислав Стремински" в град Лодз, Полша (2008). От 2010 е член на СБХ - София.

Реализирал е множество самостоятелни изложби у нас и в чужбина.

Преди 9 години по искане на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, общината във Варна спря изложба му в Градската художествена галерия.Тя бе озаглавена "Еротична нотка в колелата на християнската машина" и съдържаше поредица пана, три от които показват духовни лица с дорисувани изплезени езици или балончета с мисли за жени, мъже и оръжия.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...
Община Варна обяви свободните места за първо класиране в детските...
На прага на летния сезон сериозен проблем тревожи бранша по морет...
Вход свободен и празнична програма на 6 май в Парк-музей "Владисл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).