Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Екскурзовод от Варна с гневно писмо: Премахнете светкавично ограниченията за туристи по границите!
Автор: Екип Varna24.bg 08:54 / 14.04.2021Коментари (1)4797
© БГНЕС
Призив за незабавно издаване на заповед, която да премахне ненужните ограничения по границите на България за влизащите в страната туристи – чужденци и българи, отправи Бранимир Белчев, дългогодишен екскурзовод във Варна, научи Varna24.bg.

Публикуваме част от отвореното писмо, което браншовикът написа до министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и до Марияна Николова – министър на туризма.

"Призовавам Ви от мое име и от името на хилядите служители в туризма да вземете светкавичен мерки като издадете нова заповед, с която да премахнете ненужните ограничения по границите на България за влизащите в страната туристи – чужденци и българи.

Вече и децата знаят, че туризмът не Ви е приоритет, но поне от "кумова срама“ е редно да се съобразите с мненията на огромното мнозинство от специалисти, които упражнявайки своите професии, осигуряват съществен дял от брутния вътрешен продукт на страната. /Вие сам можете да си проверите този дял в проценти/.

За огромно съжаление, въпреки многократните наши напомняния, отново констатираме, че между министерството на здравеопазването и министерството на туризма няма почти никаква съгласуваност!

Преди доста време България официално анонсира че е безопасна за пътуване и туризъм, че в страната ще се влиза с… или…или…или… Хайде, спомнете си! Нищо от това, обаче, не се случи на практика, не се превърна в реалност! Вие така и не издадохте ясна заповед по този повод. Уж сме супер безопасна дестинация, уж цяла Европа едва ли не ни казва "браво“ /по приказките на колегите Ви от НОЩ и други/ и ни се възхищава как сме се справили с пандемията, пък постоянно сме в най-тъмночервените зони на картите, които я отразяват! Нещо не се връзва! И не се изисква кой знае колко акъл, за да се разбере това. 

А резултатът за един основен отрасъл за икономиката на страната е направо плачевен: хиляди анулирани резервации; несигурност у потенциалните туристи; липса на конкретност при пътуванията; объркващи и често променящи се указания както за обслужващия персонал, така и за самите туристи; отлив на обучени кадри. Хаос!

Крайно време е да осъзнаете, дори само за обща култура, че туризмът не означава само хотели и ресторанти. Съществуват и много съпътстващи дейности – трансфери по посрещане и изпращане, организирани пътувания с познавателна и развлекателна цел в страната и в чужбина, анимация, специализирани програми и още много други. Добре ще е да разберете това и да издавате по-адекватни заповеди. Особено в пасажите, които касаят туризма.

Нагледахме се и се наслушахме на нелепи интерпретации и объркващи заповеди от Вас и от Вашия предшественик! Заповеди от вида "тука има – тука нема“; "може – не може“; "забранено за почти целия свят“ – и после в следващата точка "заповедта не се отнася за…; "отваряме – затваряме“; чести корекции в рамките на 2-3 дни, при това без да има съществена промяна в т.н. епидемиологична обстановка. Затова фирмите правят какви ли не каламбури с термини, само и само да се нагодят.

Не искам да влизам в подробности, но примерите са десетки. Може би във Вашите очи туризмът е нещо несъществено, но осъзнавате ли, че с действията и бездействията си. Вие обричате хиляди хора на мизерно съществуване и на глад някои са започнали да разпродават имуществото си, за да преживяват; чрез забрани ги лишавате от възможността да упражняват професията си; принуждавате ги да търсят препитание в сфери, които са непригодни за тях; убивате желанието за професионално развитие в туризма у хиляди младежи – ученици и студенти.

Накратко – с правомощията Ви от държавата, Вие с лека ръка унищожавате българския туризъм!

И хич не влизайте в полемика /предизборна или следизборна/ относно т.н. "помощи“ за отрасъла. Така направи един Ваш колега министър, /чието име дори не заслужава да бъде споменавано/, който има наглостта да се похвали за парите: "Аз съм ги дал!“ – все едно, че ги е изкарал от джоба си. А те така и не са стигнали до много фирми и хора…

Отдавна е дошло времето на всичко това да се сложи край.

Затова аз, моите колеги и хилядите потенциални туристи, Ви призоваваме:

Светкачивно, до края на деня / 12 април 2021/, идсайте нова заповед, с която да отмените ненужните ограничения по границите на страната. Както за хората, които желаят до дойдат в България, така и за онези, които искат да пътуват в чужбина.

Спрете незабавно глупавите изисквания за PCR тестовете, които безумно оскъпяват пътуванията и отказват хиляди туристи. Дали си давате сметка какво излиза това за едно обикновено семейство, примерно с две деца? /Освен това, Вие като лекар би трябвало много по-добре от мен да знаете какво показват и какво не показват тези тестове/.

И е редно да се вслушате поне отчасти в мнението на много Ваши колеги, които откровено не споделят Вашите възгледи. Мъничко поне се поучете от другите страни – особено онези, които са ни преки конкуренти. Вижте примерно какво прави Хърватия за полските туристи; вижте какво се случва в Турция, в Гърция и т.н. Хората отдавна, ама много отдавна си имат ясно разписани правила и организация. Да сте чували нещо за "зелени коридори“??? Да сте осигурили не на думи, а на практика приоритетно ваксиниране /за онези, които желаят, та нали уж е доброволно/ на заетите в туризма? Да сте наясно какъв точно документ ще получават ваксинираните българи, ако някои страни изискват такъв за пътуващите в чужбина? Ако Вие случайно знаете, има ли обществена разгласа?

От една страна България афишира готовност за старт, рестарт и не знам си какво на туризма - при това още за Великден, а от друга - българските власти не правят абсолютно нищичко за облекчаване на пътуванията поне за румънците, които обикновено ни пълнят хотелите в този период!? Да не говорим за някаква разяснителна или пък рекламна кампания.

И какво да очакваме? – отново празни хотели; анулирани полети; какофония в организираните и в индивидуалните пътувания; фалирали фирми; растяща безработица; загуба на ценни кадри, в които държавата е инвестирала в продължение на години; обслужващ персонал от Украйна и Молдова /то май и за тях вече е късно, заради неяснотите по пребиваването/.

Ако не вземете спешни и ясни мерки светкавично, още днес, после ще е късно! Или да Ви го кажа още по-ясно:

Вече е късно!

Отново се очертава тотален провал!

Нека с общи усилия да направим опит да спасим българския туризъм!", гласи писмото на Бранимир Белчев, изпратено до съответните институции на 12 април.



Още по темата: общо новини по темата: 14886
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/2481 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 14.04.2021 г.
-1
 
 
глас в пустиня. дали ще си направят труда да го прочетат поне. много ги интересува. нали техния търбух е пълен, какво ги интересува за гладните. то това е световната цел...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: