Експерт: Аспаруховият мост не е причина за задръстванията във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:20 / 16.12.2015
4243
Ограничението на скоростта на Аспарухов мост е възможно да се вдигне и вместо 50 км/час, може да стане 80 км/час. Това мнение изрази пред Дарик инж. Иван Пецински - проектант на последния и засега единствен по-сериозен ремонт на моста от 1999 г. Според специалиста трудно някой може да пресече напречно моста и да предизвика пътен инцидент.

При авария всеки мост би създал проблеми за движението. Но Аспаруховият мост не е причина за задръстванията във Варна, смята експертът по транспортно проектиране.

Най-проблемният участък за моста в транспортно отношение си остава връзката с ул."Девня" откъм фабрика "Христо Ботев". Пропускливостта на този пътен възел е най-малка, сравнена с останалите транспортни връзки на моста. Когато се товари кораб със зърно опашката от камиони се случва да достигне до кръговото кръстовище с ул. "Георги Пеячевич". Причината е, че по-голяма част от товарите идват от северната част на страната, отбеляза инженерът.

При евентуалното изграждане на втори Аспарухов мост трябва да се използва технология, различна от тази на първия, е мнението на експерта. Когато става въпрос за изграждане на мост с големи височина и отвор и пресичане на водни препятствия един от подходящите варианти е Дунав мост 2.

Мостът не ограничава влизането в езерото на по-големи кораби и поне засега не е имало такъв случай, сподели смята инж. Пецински. Той припомни, че светлият отвор на Аспаруховия мост е 45 метра.

Аспаруховият мост няма срок на годност и може да изпълнява функциите си за дълъг период от време, смята инж. Пецински. Неговите наблюдения показват, че състоянието на конструкцията е добро. А след предстоящия ремонт съоръжението ще може да се ползва без проблеми поне двайсетина години.

Инж. Иван Пецински разкри, че не са го търсили при проектирането на големия ремонт на съоръжението, който започва догодина. "Не знам какво са решили. И кой какво е решил да прави. Дано само да не е някой "касов хит", коментира специалистът.

Аспаруховият мост се слави като най-дългия на територията на страната и все още е един от най-големите на Балканите. Открит е през есента на 1976 г. Дължината му е 2050, а ширината - 21 метра. Състои се от 2 платна по близо 8 метра и 2 тротоара по близо 2 метра.

Най-високата точка на моста се издига на 52 метра над морето. Мостът се крепи на 38 двойки стълбове. Само металната конструкция тежи впечатляващите 3200 тона. Мостовото съоръжение е изпитано при пускането му експлоатация, като е натоварено максимално с тежки машини по цялото трасе и в четирите ленти. При две колони от 30-тонни камиони на разстояние 10 метра провисването на средния отвор е около 30 сантиметра.

Освен на земетресение от 7-ма степен по скалата на Рихтер, Аспаруховият мост е проектиран да издържи на ураганен вятър със скорост 180 км/ч и температурна разлика от -40° до +40°.


Виж коментарите (0)

Още по темата (142):
10.05.2021 Ограничават за три часа движението в едната лента по Аспарухов мост
15.04.2021 Затвориха за ремонт част от Аспарухов мост, задръстванията са огромни
13.04.2021 Затварят за ремонт част от Аспарухов мост в четвъртък
17.02.2021 Започна дългоочакваният ремонт на клаповия мост във Варна
02.02.2021 Нанков: Аспаруховият мост ще бъде довършен! Предстои укрепване на свлачището на "Трифон зарезан"
26.01.2021 Затварят едното платно на Аспарухов мост за ремонт на дефектирала фуга
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).