Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Експерт: Споделеното родителство не е моделът-панацея за разделените двойки
Автор: Пламена Николова 15:25 / 22.10.2018Коментари (0)2254
©
Споделеното родителство не е панацеята за хармоничните отношения между разделените родители. Това коментира днес Ева Жечева - Директор на дирекция "Права на детето" при националния омбудсман по време на Националната конференция "Правата и интересите на детето при родителски конфликти и родителско отчуждение“, предаде репортер на Varna24.bg.

"Има държави, които са въвели в семейното си право този модел на т.нар. споделено родителство. Съдейки от жалбите и работата по конкретни случаи аз не мисля, че това е панацеята и нещото, което ще доведе до снижаване на случаите на родителски конфликти и деца, които са в тежка и рискова ситуация. Има деца, които растат в много тежка семейна среда, в която те ден след ден променят поведението си. С цялото уважение към детето и към това, че то е в процес на изграждане на характер, нека не подхождаме към решения, които ще улеснят нас възрастните, а ще натоварят децата.

В един момент се получава така, че отглеждащият родител има всички права, той разполага с най-важното оръжие - това е детето. Ние вече в тая сфера започнахме да използваме военна терминология. Отглеждащият родител започва постепенно да затваря кръговете и възможностите за контакт с детето.  Детето започва да развива поведенчески проблеми, да мрази бащата, да вижда в него всички причини за неудачите и трудностите, които срещат с майка му.  Ако всяка една институция изпълнява вменените и по нормативна уредба функции, няма да се стига до толкова много тежки случаи.

Виждаме как не може да проработи медиацията, когато конфликта е разгорещен.  Виждаме как не се изпълняват съдебни решения.  Очакванията на бащите е да се действа както в Норвегия. Там има изключително стриктна система за закрила с много високи механизми за действие.  Тя изследва интереса на детето и взема решения спрямо този интерес.  Но това са различни системи и различен манталитет.  Ние тук трябва да видим къде се къса връзката между партньорството и институциите. Днес подлагаме на дискусия защо българинът не изпълнява съдебното решение, защо има отношение към него като към лист хартия и от неговото финансово положение, контакти и връзки зависи дали ще го изпълни? Трябва да има дисциплиниращи мерки“, коментира експерта.

Какво още каза Ева  Жечева вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Абитуриентски балове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: