Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Експерт: Варна е град с разностранна икономика и има нужда от специалисти във всички области
Автор: Пламена Николова 12:34 / 15.03.2017Коментари (0)1889
Поредното издание на кандидатстудентска борса се провежда във Варна. В него вземат участие 16 български висши училища и 1 фирма, чиято дейност е в сферата на висшето образование, предаде репортер на Varna24.bg

"Кандидатстудентската борса датира от 23 години, тя е сдружение на Висшите училища и основната и цел е да представя висшето образование в страната в определени градове. Има основание за тревога, защото демографската криза е факт и няма основание да се смята, че в близките 4-5 години тя ще се оправи. Аз обаче смятам, че по-малкия брой студенти води до по-качествено образование. Има и една нова методика, според която вече университетите се субсидират и според качеството на образованието и реализацията на студентите. Това цели да открои по-добрите университети.", коментира проф. Вяра Пожидаева от представителството на кандидатстудентската борса. 

Проф. Пожидаева сподели, че младите хора бягат от специалностите с физика и математика и се насочват все повече към хуманитарните науки. На първо място е интересът към компютърните специалности. В последните години младежите се насочвали към специалности, които ще им осигурят добра реализация на пазара на труда.

"Варна е морска столица, градът има Морско училище с всякакъв вид разностранно образование. Затова не само туризма е приоритет за града, който е голям център и има нужда от всякаква икономика и всякакви специалисти. От строителство, от химия, от туризъм, от медицина, от всичко", допълни проф. Пожидаева.

По повод на обучението зад граница експертът коментира: "За съжаление има голям брой ученици, които напускат страната, за да учат в чужбина, но ако те не останат там, а се върнат в България, тяхната реализация тук е трудна. Защото, когато учиш в едно висше училище създаваш среда, вървиш заедно със свои съвипускници, с колеги и един ден заедно работите и се реализирате. Създава се професионална среда. Нашето образование е конкурентно, защото нашите кадри се реализират чудесно зад граница. В последно време благодарение на бизнеса непрекъснато се усъвършенства образованието под формата на практики и платени стажове. За мен най-добре се учи на роден език. Когато на роден език се усвоят фундаментални знания, няма да има проблем в израстването на дадения човек." 

Борсата се провежда днес до 18 часа и утре от 14 часа в зала 3 на хотел "Черно море". 

Участници в кандидатстудентската борса:
Аграрен университет - Пловдив, Варненски свободен университет "Черноризец храбър"- Варна, Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий", Висше училище по мениджмънт - Варна, Лесотехнически университет - София, Минногеоложки университет "Св. Иван Рилски" - София, Русенски университет "Ангел Кънчев", Софийски университет "Св. Кл. Охридски", Стопанска академия - Свищов, Технически университет - Варна, Технически университет - Габрово, Университет по архитектура, строителство и геодезия - София, Химикотехнологичен и металургичен университет - София, Шуменски университет "Епископ Константин Преславски", Югозападен университет "Неофит Рилски" - Благоевград, Тракийски университет - Стара Загора, "Национален център за кандидатстудентска подготовка и информация" ЕООД.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: