Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Експерт: Варна е най-подготвеният град в страната за бедствия и тероризъм
Автор: Екип Varna24.bg 12:02 / 11.09.2019Коментари (0)1589
©
Архив
Бивши и настоящи студенти от
МУ "Проф.д-р Параскев Стоянов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
"Населението и институциите във Варна са много по-подготвени в сравнение с останалата част от страната по отношение на масови бедствия и тероризъм – заяви за сутрешния блок на тв "Черно море“ проф. д-р Красимир Методиев, почетен консул на Израел в България и организатор на Международния семинар по контратероризъм у нас.

"След събитията в Бургас с ръководството на Медицинския университет организираме 7-а година уъркшоп по тази тема. Редно е да се проведе и национален сезминар. Експертите и за него трябва да са от Израел и НАТО. 

Тероризмът е от древни времена. И ние не изоставаме – атентатът в църквата "Св. София“ с над 260 загинали миналия век е сред най-кървавите в историята. 

Тероризмът винаги е крачка преди нас. По всяко време някъде по света може да се подготви терористична атака, обществото да бъде изненадано и шокирано от действието. Проблемът със спящите клетки е особено опасен. В една Германия навлязоха над 3,5 млн. мигранти. Експерти са убедени, че са навлезли и немалко терористи. Те могат да се активират след години по заповед“, посочи проф. Методиев. 

Практически всяка страна е застрашена от тероризъм и няма формула, по която да се избегнат на 100% атентатите. 

"Трудно можем да проследим посоката на движение на подготвените терористи. А все още не сме наясно напълно какво и как да правим. Да се върнем към атентата в Бургас. Когато стана терористичният акт получих обаждане от Йерусалим 11 минути след взрива. Като отидох там цареше пълен хаос – както сред службите, така и в болниците. Едва след време нещата започнаха да се подреждат. Именно това е основното – когато нямаш очакване за нещо, трудно вземаш правилните решения“, добави експертът. 

Още тогава се е зародила идеята за обучителен семинар и уъркшоп, който да подготви институциите за най-лошото. От 2 г. стажант-лекарите от МУ – Варна, се провежда едноседмично обучение по масови поражения, природни бедствия и тероризъм. 

"При тероризма няма превенция. Специалните служби също се затрудняват предварително да се справят с проблема. Затова трябва да сме имаме възможност да посрещаме терористичните актове. Дано не са толкова мащабни като на 11 септември в Ню Йорк, като този в Бургас… В този смисъл на масови събирания трябва и строг контрол – скенери, фейс-контрол. Това е важи за спортни и културни събития, в моловете, паркинги. Тази превенция при нас я няма. И някой може да се възползва“, завърши проф. Методиев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: