Експерт от Варна: Българинът нехае за психичното си здраве

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:17 / 10.10.2017
3685
Българинът не обръща внимание на психичното си здраве. Невежество по проблема има във всички нива на обществото - от най-високото до най-ниското. Това съобщи в сутрешния блок на тв "Черно море" психологът Ирена Николова. Поводът бе Световният ден на психичното здраве 10 октомври.

Според Николова първите симптоми на психичните разстройства се появяват в храненето, смущенията в съня, натрапчивите мисли, апатията, затварянето в себе си, отказа от любими занимания, агресията и автоагресията. Причините могат да се търсят в травмите в детството, немърливостта към собственото здраве и други.

Най-често българинът страда от депресии, фобии, шизофрении, биполярни и нарцистични разстройства. Има и хранителни, които също се причиняват от психиката. Храната е начин за запълване на празнини у човек, обясни Николова.

Тя припомни, че психичното здраве трябва да е приоритет за обществото, защото то влияе пряко върху работата ни и отношенията в семейството.

Ние, психолозите и психотерапевтите не раздаваме хапчета от торбата на пациентите си. Нашата работа е да ги накараме да уважават повече себе си и да взаимодействат по-добре с околните. Терапията е дар и, ако повече хора се възползват от нея, много от сериозните проблеми на обществото ще отпаднат, обобщи Ирена Николова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).